Повече за трибестана

При все че Tribulus terrestris печели репутацията на ключов играч за повишаване на нивото на тестостерона в организма, тази безценна билкова съставка все още не успява да достигне полагащото й се място в стълбицата на спортното хранене. За този „скрит триумф” има редица причини: цялостната маркетингова политика на фирмата-производител и факта, че фирмата не успява да заработи в сътрудничество с потребителите и други заинтересовани страни – треньори, лекари, парамедици и специалисти по спортно хранене.

В продължение на много години, ТРИБЕСТАН – оригиналният български продукт за повишаване на потентността е изключително популярен на „черния пазар”. Веществото се използва главно от спортисти от източна Европа точно преди състезанията – те са убедени, че продуктът стимулира естественото въпроизвеждане на тестостерон по време на стероидна абстиненция. Славата на Трибестан-а достига и Западна Европа. Към средата на 80-те години редовно внасях малко количества от продукта от България, наред с няколко опаковки бионабол „за лична употреба”. Ако трябва да бъда честен, по това време Трибестан е единственият билков продукт на пазара, при това употребата му даваше реален резултат. Все пак не трябва да се забравя, че по това време, в Англия са популярни единствено изсушения дроб, борона, гама организола и саспарила! Трибестанът несъмнено беше чудо! Моите клиенти бяха негативно настроени атлети и състезатели по вдигане на тежести, което приемат редовно стероиди. Най-големите скептици, които можете да си представите, се увериха в качествата на Трибестана и търсеха още и още.

Така или иначе, пред 90-те години става още по-трудно да доставям продукта. България разви огромен пазар и Япония и Корея и продукцията беше изнасяна предимно там. Най-накрая това трябваше да прекрати лова на носорози и тигри заради митичните качества на афродизияк на рога на носорог и тестиси на тигрите. По това време, производителят СОФАРМА осъзна, че предлага наистина печеливш продукт и качи цената на продукта десеторно – равносилно на пазарната цена на продукта в Азия. В последствие се оказа, че този пазарен ход на Софарма оказа положително влияние на пазарните позиции на Трибулус като продукт, който повишава по естествен път нивото на тестостерона.

След като проумях значението на препарата в спортното хранене, реших, че ще набавянето на качествен Tribulus terrestris ще бъде мой дългосрочен проект. Това изиска значително време. Като начало трябваше да намеря място, където вече отглеждат tribulus, в противен случай създаването на ферма е щеше да се окаже скъпо и с бавни резултати (растението трябва да се бере веднъж годишно, за да се набавят точните части). Доверих се напълно на информацията за продукта, която предоставяше Софарма. Оказа се, че тази информация е невярна и подвеждаща. Трибестан наистина действаше, но Софарма нямаше обяснение защо това е така. Според Софарма, техният продукт съдържа стандартното количество 45% протодиоксин и активни съставки от фурастанол сапонин. Това твърдение е подвеждащо. При анализа на трибестан японски учени откриват, че нивото на сапонин – не само на протодиокцин е около 4% от възможни 12%! Иронично нали, помислете колко усилия полага Софарма, за да огласява публично невярно съдържание на нивото на tribulus. Оказа се, че висококачественият tribulus се внася от африканска страна с богата почва, поради което съдържанието на сапонин е изключително високо дори преди екстракция. Междувременно се бях свързал в немска фирма, производител на продукти на билкова основа, достъпът до тяхната база данни и оборудване ми даде възможност да извлека най-доброто от този продукт. Подложихме екстракта на изследване, вкл. и изследвахме съдържанието на протодиоксин. Крайният резултат показа, че екстрактът с най-висока концентрация на tribulus terrestris има ниво на протодиоксин с рамките на 12%. В екстракта се съдържат и други типове на сапонин, вкл. pseudoprotodioscine, prototribestin (tribulosaponin A) и tribulosaponin B. Резултатите от изследванията бяха съвсем навременни, тъй като напоследък tribulus-ът внасян от Китай имаше високо съдържание на protodioscine, но ниско или почти никакво ниво на други сапонини. Става ясно, че материалът, внасян от Китай е обогатяван с екстракт от Dioscorea (сладки картофи) – друго растение с високо съдържание на протодиоксин. След време научихме за съществуването на други растения, които имат високо ниво на протодиоскин: сладките картофи, различни видове папрати и апарагуси, които обаче нямат качествата на tribulus. Това означава следното: или протодиоксина се синтезира с другите компоненти в растението, или не е активен.
Работата ни с tribulus е дългосрочен проект, тъй като сме решени да разкрием пълните възможности на това чудодейно растение. Вече сме съумели да предложим редица научно неоспорими факти и сме допринесли за утвърждаването на растението като ценен продукт в пъти повече в сравнение с българските си колеги. Знаем например, че активните съставки действат на нивото на хипоталамуса и по този начин стимулират отделянето на LH. Знаем каква е ползата от увеличеното възпроизвеждане на свободен тестостерон в организма. Факт е, че за суровината за получаване на качествен материал не е съвсем евтино. Екстрактът, който използваме за производството на хранителната добавка Tribulus Terrestris на Pure Nutrition
струва 20 пъти повече от евтината съставка, купувана от Азия. Нека се върна отново към тезата си за „скрития триумф” на tribulus: много фирми не са готови да инвестират средствата, необходими за набавянето на качествената билка (плодовете на растението вместо издънките), суровина, която не съдържа активна съставка. След като похабяват суровината, те рекламират подобаващо занижените качества на продукта на страниците на списанията си. Разликата между въздействието на двата продукта е като ефекта от чаша слабо кафе и 200 мл ephedrine hydrochloride. Самият аз използвам Tribulus Terrestris при работата си с много спортисти, получават обратна връзка от тях и виждам, че препаратът действа.

Алтернативите

Онези от вас, които се интересуват от балансирано хранене, са чували за Tongkat Ali, традиционен малоазийски афродизияк, направен от билката Eurycoma longifolia. В Индонезия, билката е известна с името Pasak Bumi, във Виетнам я наричат Cay Ba Bihn, което означава “растение, които лекува 101 болести”. Независимо от различните имена в различните азиатски култури, общото качество на тази билка е, че повишава потентността. Това растение е изследвано в признати медицински лаборатории като лекарство за безплодие. Засега единствено tribulus е признат като препарат, който увеличава притока на тестостерон като за тази цел са направени следните проучвания:
• Ефект върху нивото на енергия в организма.
• Сексуалното поведение и склонността към намиране на партньор.
• Хормонален баланс.
• Проучване на анаболното състояние.
• Проучване на качеството на спермата.
• Проучвания на токсичността.
Проучвания на нивото на сексуалност при животни, приемали tribulus и наблюдавани в лабораторна среда показват следното:

479% повишаване на нивото на тестостерон при мишките
380% – при плъховете
320% – при зайците

Проучвания на доброволци, приемали хранителната добавка показват, че при хората, нивото на тестостерона се повишава с 440%.

Зад стойностите, които показват бомбастично увеличение на нивото на тестостерона в организма, се крие едно неоспоримо доказателство: Нито Tribulus, нито който и да е друг препарат с аналогични качества няма за ви направят супер атлет. Добавките сами по себе си не правят нищо, ако не са само много необходимо допълнение към балансираната тренировка и хранителен режим. Факт е, че е по-добре да ползвате продукти с научно доказани качества. Помнете, че независимо от цената, производителите и дистрибуторите трябва да поемат носят поравно отговорността за информацията за качествата на продуктите, които Ви предлагат. Не купувайте препарати с неясен произход на съмнително ниска цена.

4Fitnessbg.com Ви препоръчва продуктът Tribulus Terrestris на фирма Pure Nutrition като един от най-добрите продукти със съдържание на култивираната билка трибулус с научно изследвано и доказано съдържание на минимум 45% стероиди сапонини, които са активната съставка на продукта. Препоръчваме Ви и по-евтината алтернатива – Tribulus Maximus от BioTech USA.

Автор на статията:

Test Best