Глюкозаминът

Глюкозаминът е вещество, което се образува при съединяване на глюкозата с аминокиселина. Той е съставна част на съединителната тъкан. Използва се за възстановяване на щетите, причинени от артрит, но може да помогне на културистите или щангистите, които имат болки в ставите. Съдържа се в някои морски храни, но се произвежда и като препарат. С напредване на възрастта концентрацията в тялото му намалява, поради което необходимата доза от него расте. Най-популярното съединение на глюкозамина е глюкозамин-сулфат. Обикновено именно то се включва в състава на препаратите.

Според последните изследвания, глюкозаминът подпомага зарастването на раните по кожата и възстановяването на съединителната тъкан в ставите, като заедно с това намалява болките в тях. Експериментите показват, че поради малкия размер на молекулите, те се абсорбират почти изцяло (степен на абсорбция 98%). За сравнение, другият препарат със сходно действие – хондроитинът – има степен на абсорбция едва 13%. Затова глюкозаминът работи доста по-добре. Ефектът от него е още по-голям, ако се приеме чрез инжекция (венозно или мускулно). Той стимулира производството на синовална течност и осигурява гладкото движение на ставите. В същото време служи и като градивен материал на хрущялната тъкан.

Препоръчителната доза глюкозамин е 500 – 1000 мг, разделена на три приема. Приеман по този начин, глюкозаминът е безопасен за здравето. Някои хора обаче е възможно да се алергични към него. Алергичната реакция се изразява в подуване на ставите и болки в тях. Усетите ли нещо подобно, значи сте алергичен и не трябва да употребявате препарати на основата на глюкозамин.

В препаратите глюкозаминът се включва под формата на глюкозамин-сулфат. Съдържащите го препарати ускоряват възстановяването на ставите и имунната система. Те могат да бъдат както самостоятелни (съдържащи само глюкозамин-сулфат), така и комплексни (освен глюкозамин, могат да съдържат и хондроитин – вещество със сходно действие, и витамини). Препаратите се продават най-често на таблетки, като съдържанието на глюкозамин в тях е от 500 до 1500 мг. Подобни препарати можете да намерите в центровете за спортни и диетини храни в страната, в някои фитнесзали и аптеки.

4 Fitness

Автор на статията:

Test Best