Витамините

Витамините са основни хранителни вещества – наред с белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. Те са регулатори на обменните процеси като основното им действие е каталитично, необходими са за нормалното протичане на всички реакции в организма, за усвояването на хранителните вещества, за растежа и възстановяването на клетките и тъканите. Редовният им внос повишава имунитета и устойчивостта на организма към неблагоприятните фактори на околната среда, подпомага кръвотворенето и функциите на черния дроб и жлезите с вътрешна секреция. Витамините са необходими и за нормално използуване на белтъците, мазнините, въглехидратите и минералните соли. При тяхната липса или недостиг обмяната на тези хранителни вещества се нарушава.

Липсата на отделни витамини може да причини недостатъчно усвояване на другите. Тяхната биологична активност в голяма степен зависи от съдържанието на белтъчини в храната. Недостигът на белтъци нарушава усвояването на витамините С, В1, В2, каротин и др. Затова при белтъчна недостатъчност настъпва и витаминна, въпреки достатъчния внос на витамини с храната.

При правилно организирано рационално хранене организмът получава всички витамини и не се налага допълнителен внос на синтетични витаминни препарати. Естествените витамини се усвояват по-добре и оказват по-благоприятно въздействие от техните синтетични аналози, продавани по аптеките.

Витамин С
Значение – има окислително-възстановителна функция, влияе върху обмяната на веществата, поддържа нормалната пропускливост на съдовата стена, усилва образуването на имунни тела
Хиповитаминоза – умореност, намалена работоспособност, кръвотечение от венците, понижена устойчивост на организма към инфекции и към някои токсини
Хипервитаминоза – наблюдава се безпокойство, главоболие, безсъние, повишаване на артериалното налягане и диария, поява на захар в урината, повишаване на кръвната захар, диария, поява на захар в урината, повишаване на кръвната захар, повишено отделяне на калций от организма.

Продукт (100 гр):
шипки – до 1500мг,
френско грозде – 300мг,
чушки червени – 250мг,
копър, лапад – 150мг,
магданоз – 150мг,
чушки зелени – 150мг,
ягоди – 70-120мг,
тиква – 8-110мг,
коприва – 70мг,
портокали – 40-60мг,
лимони – 40-55мг,
зеле – 10-50мг,
спанак – 50мг,
черен дроб – 20-40мг,
домати – 20-40мг,
мандарини – 30мг,
малини – 30мг,
ябълки – 30мг,
салата – 30мг,
грах зелен – 25мг,
репички – 25мг.

Витамин В1
Значение – участва активно в обмяната на въглехидратите, подпомага предаването на нервните импулси
Хиповитаминоза – нарушения в обмяната на въглехидратите, натрупване на млечна и пирогроздена киселина, смущения във функциите на нервната система, обща отпадналост, главоболие, безсъние, намаляване на паметта и вниманието, сърцебиене, раздразнителност, бърза психическа и физическа умора, сърцебиене, изтръпване на крайниците. При липсата на витамин В1 възниква полиневрит – авитаминозата „бери-бери“. Синтезът на витамин В1 в червата се подтиска от широкоспектърните антибиотици и най-вече от тетрациклините, поради което приемането на витамина е задължително по време на антибиотично лечение.

Продукт (100 гр):
бирена мая – 5мг,
пшеница зародиш – 2мг,
фъстъци – 0,5-0,8мг,
репички – 0,6мг,
леща – 0,6мг,
соя – 0,6мг
черен дроб – 0,4мг,
боб, грах – 0,4мг,
хляб пшеничен – 0,4мг.

Витамин B12 Значение – необходим за поддържане на нормалното кръвообразуване, стимулира узряването на еритроцитите, оказва липотропно действие на черния дроб, активизира синтезата на аминокиселините, стимулира процесите на епителизация и регенерация.

Продукт (100гр):
черен дроб от бяла риба – 1300µg,
черен дроб от есетра – 1190µg,
бъбреци говежди – 500µg,
черен дроб говежди – 300µg,
миди – 295µg.

Автор на статията:

Test Best