ZMA – повече тестостерон, повече продуктивност

Два от минералите, които при билдърите често са в недостиг, са цинк и магнезий. Те са необходими за нормалното протичане на повечето процеси в организма, така че дефицитът ще забави или дори спре тези процеси. Цинкът регулира производството на тестостерон, така че цинков дефицит (при около 30% от атлетите) води до спад в нивото на тестостерон в кръвта.

Какво можем да кажем за минералите цинк и магнезий накратко? Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини - ZMA - повече тестостерон, повече продуктивност
Начинът, по който цинкът оказва влияние върху тестостерона в тялото все още не е достатъчно изяснен, но според най-разпространеното схващане той ускорява превръщането на андростенедиона в тестостерон, намалява скороста на отделяне на последния през черния дроб и забавя преработването на тестостерона от черния дроб в дихидротестостерон.
Що се отнася до магнезия, доказано е, че той има антикатаболичен ефект, намалявайки нивото на кортизола („стресовия“ хормон) и в определени случаи има ергогеничен ефект.
Какво става, когато двата минерала (цинк и магнезиий) се комбинират?
Получава се мощен нестероиден натурален суплемент, стимулиращ отделянето на анаболните хормони в организма – тестостерона и инсулиноподобният фактор на растежа, което води до покачване на силата и намаляване на времето за възстановяване, а така се редуцира и опасността от травми.
Комбинацията е създадена специално за повишаване на издръжливостта, оздравителните процеси и растежа. При по-продължителна тренировка недостигът на цинк намалява мускулната сила и издръжливост, а недостигът на магнезий намалява достъпа на кислород до мускулите. Приемът на допълнителни количесва може да повиши производството на собствен тестостерон с 30%.
С какво се комбинира приемът на цинк и магнезий за оптимален ефект?
Продуктите на различните фирми могат да варират, но основното в тях са ковалентно свързани цинк/магнезиев аспарат (обикновено минералите се свързват с аспартична киселина, която подобрява транспорта на минералите и полезното им усвояване от организма).
Понякога за още по-добро усвояване се прибавя и витамин В6 – 10-11мг. Някои фирми имат отделни комбинации за мъже и жени: при мъжете цинкът е 30 мг, а магнезият 450мг за прием, докато за жените съответно 20 и 300мг.
Има и така наречените дневни и нощни формули – в първата е добавен йохимбин за допълнителна енергия и биопарин, за да се увеличи усвоямостта. Този вариант трябва да се взима само през деня, за разлика от нощната формула, в която вместо йохимбин има G-аминобутирична киселина и други съставки, влияещи върху дълбочината на съня.
Кога и в какви дози се взимат цинк и магнезий?
За нощната доза комбинацията се взима 30 до 60 минути преди лягане на гладно, а за дневната е за предпочитане 30 минути след ставане, на празен стомах.
Според специалистите не трябва да превишавате общо 30 мг цинк и 6-8мг магнезий дневно за килограм тегло, затова спазвайте препоръките на произвоодителя.
За предпочитане е при прием на цинк и магнезий да се избягва консумация на млечни подукти, както и на други храни или суплементи, богати на калций.

Автор на статията:

Test Best