GABA – медиаторът релаксант във Вашия мозък

GABA се свързва със състояния на спокойствие и умствена концентрация. Помага ни да се преборим с хроничната тревожност, като не позволява на невроните да се свръхстимулират. GABA предизвиква и мускулна релаксация, а острият й недостиг може да доведе до гърчове.

GABA е биогенна аминокиселина, която се синтезира в мозъка. Представлява основен инхибиторен невротрансмитер с голяма роля в централната нервна система, както и участник в метаболитните процеси на мозъчните клетки. GABA – синтезът е сложен процес, който обезпечава нормалното функциониране на различни мозъчни отдели – 66% от ЦНС включва GABA-ергична трансмисия. Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини - GABA
Тази киселина се образува в тялото от друга аминокиселина – глутаминова киселина (глутамат). Функцията й е да понижава невронната активност, като по този начин предпазва нервните клетки от „прегряване“. Свързва се със специфични рецептори и медиира задръжни процеси в ЦНС.
В мозъка съществуват поне две молекулярни форми на глутамат декарбоксилазата (glutamate decarboxylase (GAD)) – основният ензим, отговорен за синтеза на GABA. Две форми, означени като GAD65 и GAD67, са продуктите съответно на два гена и се различават по молекулно тегло, взаимодействие с кофактори, както и по нивото на експресията си в различните мозъчни региони. GAD65 се локализира в нервните окончания в по-голяма степен от GAD67, която се разпределя равномерно между клетките.
Изследвания и проучвания върху GABA показват, че тя има следните действия:
• GABA е показана за естествено повишаване нивата на растежния хормон (HGH – Human Growth Hormon);
• спомага за редуциране на стреса;
• релакс на тялото;
• подобрява качеството на съня;
• повишава енергийните нива;
• подобрява качеството на физическите упражнения;
• подобрява сексуалната активност;
• повишава се мускулната маса;
• намаляват се телесните мазнини;
• помага срещу „забравяне“;
• има „anti-aging“ – ефект;
Приемът на GABA с цел повишаване нивата на растежен хормон в повечето случаи се оказва много по-безопасен от изкуственото суплементиране с HGH по други начини. Един от препаратите, които съдържат GABA като своя активна съставка, е Aminallon (750 mg capsule).

Действие
GABA е универсален потискащ (хиперполяризиращ) медиатор в ЦНС. Подобрява усвояването на глюкозата и окислително-редукционните процеси в невроните. При внасяне на GABA в организма, тя не преминава хемато-енцефалната бариера, но води до засилване на мозъчното кръвообращение. В резултат на това се подобряват мисловният процес, паметта, психическата и двигателната активност, вестибуларните функции. В комбинация с ниацинамид и инозитол повлиява мозъка срещу тревога, безпокойство и стрес, достигайки до двигателните центрове в мозъка и заемайки рецепторните места. GABA може да бъде приемана с цел релаксиране на тялото и действието й може да се оприличи на това на диазепама (Valium), хлордиазепоксид (Librium) и други транквиланти, но без сериозната опасност от предозиране, характерна за изброените.

Показания
При мозъчносъдова болест, след прекаран инсулт, посттравматична енцефалопатия, церебрастения, различни форми на енцефалопития, при нарушение на умственото развитие у деца и възрастни.
Приложение и дозировка
При възрастни – по 2-3 таблетки 3 пъти дневно в продължение на 1 до 3-4 месеца. При необходимост дозата може да се увеличи до 5 таблетки 3 пъти дневно. Продължителността на приема е 6-8 седмици.

Странични ефекти
GABA (Аминалон) се понася добре. В редки случаи се появяват безсъние, гадене и тежест в корема, повръщане, учестено дишане, изтръпване на крайниците, които намаляват след намаляване на дозировката. GABA може да се използва и от спортисти, но след преценка на общото здравословно състояние, на ползите и възможните вреди.

Автор на статията:

Test Best