7 суплемента, без които не можете

Независимо дали сте новак в залата или отдавна тренирате Вие се нуждаете от тези седем суплемента.
Те ще осигурят всичко необходимо на Вашия организъм за да можете да растете, да поддържате добро енергийно ниво и да бъдете здрави.

Arginine
Научните изследвания са доказали, че L-аргининът (есенциална аминокиселина) предпазва от развитие на тумори, подпомага детоксикацията на черния дроб, допринася за синтеза на растежния хормон в хипофизата и подпомага поддържането на здрава имунна система. Също така е известно, че аргининът улеснява отстраняването на токсичния амоняк и увеличава сперматогенезата при мъжете, има полезно действие в случай на бъбречно увреждане. Епидермисът, който се образува при зарастването на раните, съдържа много аргинин.
Тази аминокиселина е необходима за синтеза на белтъците и оптималния растеж. Увеличаването на мускулната маса и намаляването на телесните масти става в присъствието на L-аргинин. Той може да допринесе за синтеза на колаген (много важна съставка на съединителната тъкан). Приложението на аргинин може да доведе до подобрение в случай на увреждане на черния дроб (мастна дегенерация, цироза).

Креатин
Kреатинът е природно химично съединение, производно на аминокиселините. Приемането на креатин повишава издръжливоста и намалява умората след физическо натоварване, като ускорява възстановителните процеси в мускуллите. Dоказано е, че употребата на креатин с богата на въглехидрати диета, усилва неговия ефект, а комбинирането с кафе силно намаля действието. Креатина е осмотично активно вещество и в резултат от употребата му нараства обемът на мускулните влакна, поради задърането на вода в тях. Kреатинът е един от най-бързо даващи ефект суплементи.

HMB
Хидроксиметилбутират (HMB) – това е обикновен метаболид на аминокиселината леуцин и се използва за топене на мазнините. Той повишава устойчивоста на имунната система в периоди на силен стрес. В момент ,когато диетата увеличава нивото на стресовите хормони и риска от загуба на мускулна маса след тренировка, HMB смекчава различните странични ефекти от високото ниво на стресовите хормони в кръвта,включително имунното подтискане и катаболизма на мускулния протеин. Затова HMB е особено подходящ в периоди на релеф. Въпреки, че помага и за увеличаване на силата и чистата мускулна маса, по-голямото и по-бързо топене на подкожната мазнина – с минимална загуба на мускулна маса – е най-важният ефект от приема му. С него са възможни дори екстремни ниско въглехидратни кетонни диети за дълъг пероид. Дневно ви трябват 3 или повече грама – обикновено 6-9 грама. Не го взимайте с храната: консумирайте го, когато инсулина ви е нисък – между храненията, 15-30 минути преди тренировка и посред нощ. В краен случай приема му с храна е по-добро решение, отколкото да не го приемате изобщо. Взимайте го винаги щом започнете да усещате физическо неразположение от нисковъглехидратната диета. И бъдете търпеливи – ефекта от него не е бързо забелижим както при други добавки (креатина).

Суроватъчен протеин
Ако има суплемент, който е необходим на всеки културист, независимо начинаещ или напреднал, безспорно това е суроватъчния протеин на прах. Взет преди и след тренировка, този бързо усвояващ се протеин доставя на мускулите аминокиселини необходими за изграждане на мускули, в най-критичния за това момент. Суроватъчният протеин е добър източник на верижно разклонените аминокиселини левцин, изолевцин и валин. Левцин е основния стимулатор на протеиновия синтез, докато другите аминокиселини са изграждащите блокчета. Дозировката за суроватъчния протеин е 20 грама преди тренировка и 20-40 грама след тренировка.

Глутамин
L-глутаминът е аминокиселина, намираща се в свободна форма, както във вътреклетъчната, така и в извън клетъчната среда на организма, като представлява 61% от аминокиселинния пул на мускулите. Неговата концентрция значително намалява вседствие на интензивни физически натоварвания и остава ниска до пълното възтановяване на организма. Глутаминът увеличава буферния капацитет на мускулите, подпомага изгарянето на мастите и увеличава гликогеновите запаси в тях. Стимулира имунната система на организма и е предшественик на някои антиоксиданти. Няма противопоказания след приема на хранителната добавка L-глутамин от здрави хора.

Мултивитамини и мултиминерали
Каквото и да е Вашето ниво на тренировъчен опит Вие се нуждаете от мултивитамини с минерали. Може да не звучи убедително, но изграждането на мускули изисква адекватно количество витамини и минерали. Даже ако се храните с разнообразна и пълноценна храна Вие пак се нуждаете от витамини и минерали поради повишената нужда от тях. Тренировката изчерпва запасите на много витамини и минерали. Изберете препарат, който съдържа пълния спектър витамини и минерали и доставя 100% от дневната нужда за повечето от тях.

Рибено масло
Рибеното масло е суплемент, съдържащ незаменими омега-3 мастни киселини и други, обозначавани като EPA и DHA, които намаляват риска от сърдечни заболявания и инсулт, предпазват от мускулно разграждане, ускоряват възстановяването и растежа на мускула и стимулират изгарянето на мазнините. Яденето на риба няколко пъти седмично е в състояние да снабди организма с необходимите омега-3 мастни киселини. Замърсяването на световния океан все повече кара хората да се въздържат от риба, макар че в доста случаи това е основателно. Дозировка – всеки ден взимайте между 2 и 6 грама рибено масло, разделено на две дози с храната.

4 Fitness

Автор на статията:

Test Best