7 вида добавки, на които можете да разчитате за постигане и поддържане на добро здраве

Освен от претоварване или недохранване, тялото може да страда от скрит недостиг на вещества. Ролята на добавките е да попълнят пропуските и да компенсират тренировъчния стрес, като оползотворят времето за почивка и възстановяване. Хвърлете едно око на нашите предложения за стимулатори на по-добро възстановяване от умората.

Витамини

Пролетното активизиране на метаболизма изисква подновяване на запасите от витамини. Възможно е умората ви да се дължи именно на недостиг на животворните вещества. Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини - 7 вида добавки за добро здраве
Ако по някаква причина сте пропуснали да приемате мултивитамини през зимния период от новата година, сега е моментът да наваксате. Опитайте завишен прием на водноразтворими и мастноразтворими витамини за период от поне двадесет дни.

Минерали – микро- и макроелементи

Минералите са катализатори и участници на различни нива на добиване и оползотворяване на енергията в организма. Важни са дори и за дишането.

Повишен прием на минерали за месец може да облекчи умората и да ви възвърне енергичността. Ако пък взимате от дълго време дадена минерална добавка, предложението ми е да подновите и/или преосмислите баланса на микроелементите и макроелементите във формулата, която приемате.

Допринасяща причина за поява на пролетна умора може да е както минералният недостиг, така и минералният излишък. Затова редувайте приема на периоди с прекъсвания.

Аминокиселини

Как е протеиновият компонент от диетата ви? Мислите, че достатъчният грамаж е гаранция за успех? Е, не винаги.
Ако набавяте аминокиселините си приоритетно от един тип храна, може да се появи недостиг на една или повече от тях в количества, които да задоволят моментните ви нужди.

Примери:
• Храните се предимно с млечни храни и спортувате – възможно е да имате недостиг на аминокиселините глутамин, метионин и цистин – ориентирайте се към добавъчен глутамин и комплексни аминокиселини;
• Храните се преди всичко с говеждо, яйца или пиле и имате проблеми със съня – възможен е недостиг на триптофан – ще ги решите с прием на комплексни аминокиселини.

Като цяло приемът на няколко грама комплексни аминокиселини в сутрешните и в следтренировъчните хранения ще облекчат възстановяването ви по-бързо от чаша протеин.

Имуностимулатори
Имунните клетки и белтъчните антитела имат определено време живот и поддържането на висок имунитет е свързан с постоянна подмяна, с непрекъснат строеж и енергоразход.

Меката (топла) зима пък от своя страна винаги води със себе си изобилие от вирусни инфекции, които допълнително изтощават тялото.

Имуностимулаторите са клас добавки, който може да ви предпази от традиционните за пролетта неспецифични боледувания като настинки, кожни възпаления и др. заболявания.

Ако спортувате, очаквайте да сте предразположени веднъж заради сезонния спад в имунитета и веднъж заради повишения метаболизъм и интензивното потене в спортния център.

Сред най-често препоръчваните имуностимулатори са котешкият нокът и бирената мая.

При хората, предразположени към алергии обаче, приемът на имуностимулатори следва да се съгласува с алерголог, заради рисковете, които носят задаващите се пролетни цъфтежи.

Често в средата на пролетта това, което наричаме пролетна умора е логичното следствие от свръхстресираната от алергени имунна система.

Антиоксиданти

Там, където има засилен метаболизъм, имаме и повишена опасност от неконтролирана поява на свободни радикали. Това са единични нестабилни атоми, които могат да увредят тъканите ни заради засилената си склонност да образуват нежелани стабилни молекули.

Обмяната на веществата на спортуващите пък е двойно застрашена, веднъж заради по-високия обем на метаболизма в резултат на спортуването и също така в резултат на пролетното активизиране.

Затова с поглед към лятото най-добре е още отсега да започнем да се оглеждаме за изпитана антиоксидантна формула.
Предлагам ви да разгледате статията ни за джинджифила, може да се изненадате от неговите свойства!

Билкови стимулатори, детоксикатори

Най-важната част от пролетните билкови добавки са онези, стимулиращи към пречистване и регенерация на органи и тъкани, имащи предпазваща и пречистваща функция, които са изложени на замърсители.

В това число влизат черен дроб, бъбреци, бели дробове, жлъчка, синуси и не на последно място – черва.
Ако сте от групата на покачвалите нови килограми през изминалия сезон, най-добре се ориентирайте към пролетен курс по профилактика и прочистване на органите, които сте натоварвали допълнително.

В случай че и в момента работите за редукция на мазнини, важно е да знаете, че в мастната тъкан тялото отлага редица мастноразтворими токсични вещества, които напускат мастните клетки с износа на мастни киселини. Добре е да се погрижите за черния си дроб по време на този процес.

Намаляването на нивата на лошия холестерол е подходяща мисия за пролетта, която ще облекчи работата на тялото, ще намали умората и ще повиши ефективността на метаболизма Ви.

Енергийни метаболити

Най-простото обяснение за умората може да бъде временен недостиг на ключови за метаболизма химикали. Това могат да бъдат ензими, макроергични съединения, транспортни молекули и дори компоненти на клетъчните и митохондриалните мембрани.

Ето списък от няколко вещества, които е добре да намерите на етикета на новата си добавка против умора:
• Коензим Q10;
• НАД – никотинамид аденин динуклеотид;
• Пируват;
• Л-карнитин;
• Формула от Омега 3, Омега 6 и Омега 9-мастни киселини;

Автор на статията:

Test Best