4те фокуса на бойните изкуства

Да намериш обучението по БИ или самоотбрана, което ти подхожда, може да е объркващо и фрустриращо изживяване. Не само има множество различни стилове, но има и стотици школи, във всяка от които претендират, че са способни да ви научат на това, което искате-каквото и да е то. Тук следва бърз начин да се ориентирате “в движение” сред объркването, създадено от някои клубове, състезаващи се да ви привлекат като клиент. Също така тази статия може да Ви помогне да разберете, какво точно търсите в БИ.

В западният свят, школите по бойни изкуства могат да бъдат разделени в 4 ясни категории:

#1 Самозащита/професионално прилагане на сила;

#2 Традиция/физическо изкуство/самодисциплина;

#3 Духовна/здравна;

#4 Спортна/турнирна.

Докато не разбереш за съществуването на тази диверсификация, всичко изглежда еднакво.Въпреки че всички носят общото име “бойни изкуства”, има значителни разлики. Фокусът е като инструмент-създадени са за различни цели. Въпреки че има допирни точки, фокус, създаден за една цел, не работи за друга.

Всеки фокус е реален и валиден, но може да не съдържа това, което искате да научите или това, от което имате нужда. Всеки фокус има силните си страни, но също така има и собствените си ограничения. Това има отношение и към инструкторите. Практически невъзможно е да овладееш всички фокуси. Обикновено всеки инструктор овладява един фокус и учи на него. Инструктор, който е квалифициран да преподава един фокус не е задължително квалифициран да преподава друг-както водопроводчикът не е квалифициран да се занимава с електроинсталацията. Въпреки че и водопроводчиците и електротехниците участват в построяването на къща, има значителни различи между това, което правят, въпреки че за някой незапознат със строителството би било трудно да опише разликата. Търсейки обучение, такъв човек би могъл да повярва на претенциите на водопроводчика, че може да постави електрическата инсталация.

Тъжно е да се признае, но инструктори, жадни за печалба, ще ви кажат, че са квалифицирани да учат на всичко. Продължавайки с аналогията, познаването на различните фокуси ще ви помогне да правите разлика между електротехници, дърводелци, водопроводчици и зидари и да наемете този, който е подходящ за работата. Познавайки 4-те фокуса ще можете да изберете инструктор, който е квалифициран да преподава това, което искате да научите, което ще ви спести време, пари и разочарования.

Самоотбрана / професионална употреба на сила – от всички фокуси , този е най ограниченият . Той служи само на едно предназначение и това е приложението на сила за решаване на екстремални ситуации.

Това може да варира от “боен курс” през уикенда за широката публика до тактики на поваляне и контрол за полицаи и санитари в болници за душевноболни. Или може да бъде дори военни техники за близък бой ( CQC или HTH-англ.) и убийство . Те са за високорискови положения , които трябва да бъдат решени незабавно . Техниките са елементарени , ефективни и често брутални . Вие не трябва да ги учите пет години, за да ги приложите. Повечето от тях могат да бъдат преподадени достатъчно добре за по-малко от три месеца , ако не и за интензивен уикенд-курс .

Но не мога да подчертая достатъчно , че този фокус е път без изход.

Освен ако вие сте активно въвлечени в начин на живот където вие постоянно сте в опасност , фокусирането само върху тозифокус в дългосрочен план е параноидално и, буквално , мачистка фантазия . Толкова много повече има в бойните изкуства, че да се занимавате изключително с този фокус е ужасно прахосване на нещо , което може да бъде много , много по-богато и по-дълбоко . Трябва да разберете, че насилието е крайност , но крайност , която все още съществува в свят на закони , правила и ответни мерки на правозащитните органи (авторът живее в САЩ-бел. прев.). И тези са истинските проблеми, за които трябва да се погрижите след използване на техники за самозащита. По-добрите класове по самозащита, достъпни за широката публика, също ще се занимават обширно с психологическите и легални последствия, които възникват от използване на сила.

Традиция / физическо изкуство / самодисциплина – това е цветът на позападнените бойни изкуства. То също е това, което повечето комерсиални училища преподават . Ползите от този фокус на бойните изкуства: Самоувереност , физическо упражнение , учтивост , способност за съсредоточаване и самообладание са само някои от атрибутите . Социалните взаимодействия също са толкова открити , че тук , приятелства , социални групи и общност са общи вторични продукти на училище за бойни изкуства .

Под въздействието на този фокус , притеснителните и проблемни деца често разцъфтяват , техните успехи се подобряват и неприемливото поведение спада, докато те напредват в изкуството . Този фокус е има положителни , доказани ползи за деца и възрастни страдащи от безредие/дефицит за внимание (разсеяност, но ми хареса как би звучал буквалният превод-бел. прев.) .

Този фокус отнема години на усилия , но то си струва. Когато онзи колан е вързан около вашият кръст , чрез вашата собствена трудна работа и прилежание, вие постигате нещо , което никой никога няма да може да ви отнеме..

Дух / здраве – тези са меките стилове ( като Тай Дзи Цюан, Ба- Гуа Чжан и Син И Цюан), които спомагат за развиването на вътрешен мир и хармония . Те са поезия в движение . И въпреки това тяхната полза за вашето тяло не може да бъде подценена . Практици на тези изкуства са все още пъргави и подвижни на 80 . Въпреки че процеът на пактикуване на тези изкуства може да бъда доживотен , вие не трябва да сключвате пет-годишната договор с някоя школа, за да сте имате възможност да ги практикувате.

Най-скорошното развитие в тази насока е модата по кардио-каратето. Тези класове в момента са много популярени и са добро аеробно упражнение . Трябва обаче да се прави разлика между този стил и “ самоотбраната“, въпреки всичко. Те не са замисляни, за да ви научат на истинска самоотбрана . Те са замисляни като аеробикоподобна физическа тренировка . Само един пример : неправилният метод на нанасяне на удар може да причини повече вреди на вашите ръце / мускулни връзки от тази , която вие причинявате на нападателя . Кардио-каратето не ви дава правилната телесна механика, която можете ефективно да използвате срещу истински нападател.

Спорт / турнир-спортната/турнирна борба е спорт, който изисква голямо посвещение и интензивни тренировки, представлява голямо предизивкателство и представя високи изисквания . Има цели стилове на бойните изкуства, посветени на спорта и състезанията (например Тае Куон До е националният спорт на Корея ) . Този фокус е добър, за да канализира безопасно агресивната енергия на младите. То също е спорт, в който вие лично можете да участвувате с нива вариращи от вътрешноучилищно състезание до международни състезания. Стилът и нивото на състезанието определят безопасността и правилата . То също може да бъде фамилно събитие , с членове на семейство , посещаващи турнири, за да се насърчават и да насърчават участникът , ако не участвувате .

Както вие можете да видите , всеки фокус има напълно различна цел . От различните цели следват основни различия в становищата,методите на трениране, правила на участие и стандартите на поведение . Тези разлики имат дълбок ефект върху това, което вие учите . Те оказват голямо влияние също и върху това дали, ще продължите да посещавате дадено училище, или не . Много хора отиват в дадена школа, искащи да учат определен фокус . Те остават дълбоко разочааровани и с чувството, че са се провалили, защото всъщност им е бил преподаван друг.

Имайте представа за това, което вие искате да получите от тренировките преди да се записвате в училище за бойни изкуства .Сега, когато вие знаете разликата между фокусите , вие по-лесно ще можете да намерите училище или курс , което пасва на вашите желания и потребности . Ако отидете в училище където фокусът е различен от това, което вие искате , вие сте на погрешното място . То може да бъде страхотно училище , но то просто не е подходящото за вас . Най-вероятно накрая вие просто ще се откажете прахосвайки време и пари . Знайте предварително , и запомнете , едно от най-популярните погрешни представи е, че интензивната спортна програма е същото, както фокусът към самоотбрана . Не е.

Не вярвайте на инструктор , който твърди , че неговото училище преподава всички фокуси . Почти е невъзможно да научите един фокус, учейки друг . Ако училището не преподава това, което вие искате да учите , сменете училището.

Марк Мак Йънг

Автор на статията:

Test Best