Цисус – Естественият анаболен продукт с отлично противовъзпалително действие

Цисус

Цисус (Cissus quadrangularis) е натурална съставка със силно антикатаболно и противовъзпалително действие, предпазва и възстановява мускулатурата и костната тъкан. Ускорява заздравяването и зарастването след травма на сухожилия, хрущяли и ставни връзки и увеличава издръжливостта им на тежки натоварвания.
Cissus е род от приблизително 350 вида растения, принадлежащи към сем. Vitaceae (Лозови). Цисус (Cissus quadrangularis) е натурална съставка със силно анти-катаболно и противовъзпалително действие, предпазва и възстановява мускулатулната и костната тъкан.

Цисус

CissusУскорява заздравяването и зарастването след травма на сухожилия, хрущяли и ставни връзки, увеличава издръжливостта им на тежки натоварвания. Вирее в горещите области на Цейлон и Индия. Ефективен тонизиращ и обезболяващ агент, Cissus quadrangularis се използва от много атлети. Може да се използва в превенцията и третирането на остеоартрити и други костни, сухожилни и хрущялни увреждания.
Cisus е медицинско растение, описано в старата аюрведическа литература, главен елемент на традиционната индийска медицина от векове. В Камерун цялото растение се използва като хидратиращ източник. В Азия и Африка екстракти от корените, листата и стъблата намират приложение при различни заболявания.

Химичен състав

Фитохимичните анализи на Cissus quadrangularis показват високо съдържание на аскорбинова киселина (витамин С), каротен, фитостеролови субстанции и калций. Установено е също така присъствие и на β-ситостерол, δ-амирин и δ-амирон. Всички тези компоненти притежават потенциално различни метаболитни и физиологични ефекти.
Екстрактът от Cissus quadrangularis съдържа естествени растителни стероиди, наречени кетостерони, които действат като глюкокортикоидни антагонисти и неутрализират антианаболния (катаболния) ефект на кортизона, провокирайки костен и мускулен растеж.

Действие и приложение

Cissus quadrangularis стимулира миобластната и остеобластната активност, като активира синтезата на колаген тип II. Поради тази причина му се приписват анаболни и/или андрогенни свойства. Спомага за намаляване на телесните мазнини и запазване на мускулната маса при ограничен калориен прием.
Екстракти от Cissus quadrangularis са използвани за борба с наднорменото тегло и затлъстяването, както и усложненията, произтичащи от тях.

• Притежава и антиоксидантна ефективност, като неутрализира свободните радикали, инхибира липидната пероксидация в различни тъкани (основен процес на генериране на реактивни радикални видове); стимулира активността на ендогенните антиоксидантни ензими;
• Има гастропротективен ефект – използва се в традиционната медицина при гастритни проблеми, както и при аспирин-индуцирана гастритна токсичност, възстановявайки мукозния епител и намалявайки големината на язвените поражения;
• Забележителна редукция на теглото при затлъстяване;
• Повишените нива на креатин при приема на Cissus quadrangularis предполагат, че съдейства за повишаване на мускулната маса и формиране на нови мускулни влакна;
• Наблюдава се и редукция на тоталния LDL холестерол;
• Има седативен ефект върху централната нервна система;
• Доказан ефект при очни, ушни и менструални проблеми.

Cissus quadrangularis притежава и аналгетични (обезболяващи) свойства, сравними с тези на аспирина. Показал е висока ефективност в намаляването на болката и възпалението.
Механизмът, по който екстрактът осъществява противовъзпалителното си действие, все още не е напълно изяснен. Може да действа централно, но се предполага и възпрепятстване на конверсията на арахидоновата киселина в инфламаторни простагландини.

Дозировка

Обичайната дневна доза е 3 до 6 г. Изпитвания върху плъхове не показват токсични ефекти и при дози от 2 000 мг/кг телесно тегло. Т. нар. „PUMP-ефект“ се наблюдава след 10-15 дни продължителна употреба и се обяснява със засиления кръвен поток към мускулите и по-качественото им снабдяване с хранителни вещества.
Освен възможността за различни приложения на Cissus quadrangularis, изследователите са доказали и потенциалното му действие срещу метаболитния синдром (затлъстяване, съчетано с инсулинова резистентност, повишен „лош“ холестерол и високо кръвно налягане; синдром Х), който днес засяга вече 20% от хората в развитите страни.

 4Fitnessbg.com Ви препоръчва продукта Super Cissus на фирма USP Labs.

Автор на статията:

Test Best