Хранене и суплементи по време на бременност

Хранителният режим по време на бременност е ключът към вашето здраве и здравословното развитие на вашето бебе. Противно на погрешното мнение, че бременните трябва да се хранят за двама, през бременността е редно да се храните редовно и пълноценно, без да прекалявате с количествата. Правилното хранене създава благоприятни условия за развитието на плода и последващото развитие на бебето. Важно е да се спазват някои основни принципи, като това да се приема достатъчно количество вода и прясно изцедени сокове, да се намалят напитките с кофеиново съдържание, да се избягват алкохола, цигарите, сладките неща, мазни и тлъсти храни, прекалено солено, люто и много подправки. Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини - хранене и суплементи по време на бременност

За да се предотврати в максимална степен дефицита на каквито и да е минерали и витамини и да не се налага приемът им под форма на таблетки през този период, трябва да се храните здравословно и разнообразно с плодове, зеленчуци, млечни продукти, протеинови храни, пълнозърнест хляб. Избирайте храни, съдържащи фибри: житни и зърнени, спагети, пълнозърнест хляб, ориз, зеленчуци и плодове; храни, богати на желязо и калций – намаляват риска от анемия и високо кръвно налягане през бременността, витамин C; храни, богати на фолиева киселина, защото недостигът й може да доведе до дефекти в нервната система и гръбначния стълб на бебето. Хранете се пълноценно. Яжте често, но по малко. Правете разлика между глад и апетит. Истинският глад е физическо състояние, което се появява при нуждата на организма от храна. Апетитът пък е желание за ядене, а не нужда от храна. Той се провокира от навика, промените в настроението, бременност, раждане, скука. През 9-те месеца на бременността се приема за нормално да се наддаде между 12-14 кг. Съобразявайте хранителния и спортния си режим с това.

Нуждите от хранителни вещества по време на бременност варират и изцяло зависят от индивидуалните нужди на жената. Приемът на добавки следва да се обсъжда с лекуващия лекар.

След като стана ясно, че по време на бременност е желателно да се приемат храни и от трите вида хранителни групи – протеини, въглехидрати и мазнини (стига само да са качествени, правилно подбрани и полезни), идва ред да разберем как да си доставим всички необходими минерали, витамини и добавки? Консумацията на правилните храни доставя на организма нужните вещества, за да не се налага бебето за своето развитие да черпи от вашите депа.

За да получавате достатъчно калций и витамин Д (важни за костите и зъбите, за проводимостта на нервите и съкращаването на мускулите), консумирайте мляко, млечни продукти, риба и яйца. За да поддържате нивото на желязото в кръвта си с цел пренасяне на кислорода, включвайте в дневното си меню червени меса, риба, птиче месо, листни зеленчуци. Магнезият, който е важен за правилния растеж на костите, създаването и възстановяването на тъканите и здравето на всички мускули (включително и на матката), можете да си набавяте със салатите, ядките, соята, семената и пълнозърнестия хляб. Необходимият за здравето на кожата, дробовете и стомашно-чревния тракт на бебето витамин А приемайте чрез моркови, манго, спанак и тиква. Някои от най-ценните хранителни вещества за бебето са омега-3-мастни киселини и йод, които са важни за развитието на мозъка и очите и можете да ги получите, като похапвате риба и морски дарове.

Автор на статията:

Test Best