Хипервитаминозата

Витамините наред с белтъчините, мазнините, въглехидратите и солите спадат към незаменимите съставки на храната. Човешкият организъм е лишен от способността да образува по-голямата част от витамините. Затова се налага да си ги набавяме чрез храната. Повечето витамини, обаче, са неустойчиви вещества и лесно се унищожават при кулинарната обработка на храната, по-специално при варенето, при пърженето, при консервирането на храната с термична обработка, химикали или замразяване. Витамините са с изключително важно биологично значение. Те се намесват активно в обмяната на веществата, регулират защитните механизми, подпомагат кръвообразуването, участват в процесите на възстановяване на увредените тъкани и органи.

Дълго време лечението с витамини се е считало за напълно безвредно и от лекари, и от болни. През последните години обаче са натрупани много наблюдения за вредно действие на витамините при така наречената хипервитаминоза – тоест приемане на витамини в дози, многократно надвишаващи необходимите. Какви са вредните действия при хипервитаминоза с различните витамини?

Хипервитаминоза с витамин А. Тя може да се появи по два начина: след еднократна употреба на много големи дози от този витамин или бавно – при продължителен прием дори на обикновени дози. Особено чувствителни са малките деца. При висока еднократна доза на витамин А се пояявяват повишаване на температурата, кръвоизливи по кожата и лигавиците, липса на апетит, бързо измършавяване. При хроничната хипервитаминоза се наблюдава нетърпимо главоболие, увеличение на черния дроб, спиране на растежа, болки по костите и ставите, суха, лющеща се кожа. В не много тежки случаи спирането на приема на витамин А води до пълно възстановяване в продължение на 1-2 месеца.

Хипервитаминоза с витамин В. Тя се изразява често с тежки алергични симптоми (включително и шок). Наблюдават се и нервно психични нарушения, безсъние, нарушение на сърдечната дейност, увреждане на черния дроб.

Хипервитаминоза с витамин С. Всички доскоро смятаха, че приема на витамин С дори в небивали дози не е вреден, но в последните години има наблюдения, че злоупотребата с витамин С води до нарушение на образуването на костите (специално при подрастващи), анемия, нарушение на обмяната на веществата, чернодробно увреждане, разстройство на бременността.

Хипервитаминоза с витамин Д. Хипервитаминоза се наблюдава най често у малките деца тъй като на тях често се препоръчва употребата на този витамин за лечение на рахит, но при злоупотреба с него децата губят апетит, повръщат, стават апатични, сънливи и спират растежа си.

Витамините са най-честото и широко познато средство за самолечение, което се прилага безкритично и в неоправдано високи дози и продължителност. Въпреки че витамините са естествено срещащи се в пиродата, те са вещества с висока биологична активност и прилагането им трябва да става само по строго определени показания и под контрол на лекар.

4 Fitness

Автор на статията:

Test Best