Съвети за ефективното изгаряне на мазнините

Замисляйки се за излишните си килограми, повечето хора веднага взимат решение да се захванат със спорт за да може когато се качат на кантара да се почувстват стройни и здрави. Разбира се това решение е най-правилно имайки предвид, че физическата активност е не по-малко важна от спазването на диети. Но надали всички знаят какво натоварване води до максимално изгаряне на мазнини и каква е реалната загуба на тегло в процеса на тренировка. И за да постигнете поставената цел без да се разочаровате и да спрете по средата ще се опитаме да дадем отговор на тези въпроси.

И така за начало да отговорим на въпроса, колко често и с каква интензивност е необходимо да се тренира, за да бъде максимално количеството изгорени мазнини.

По време на тренировка основни източници на енергия се явяват въглехидратите и мазнините. Необходимото ни количество въглехидрати и мазнини се мени в зависимост от интензивността на физическото натоварване. Колкото по-високо интензивна дейност изпълняваме, толкова повече калории се изразходват. При ниско интензивна аеробна дейност мазнините могат да осигурят до 70-75% от необходимата енергия, а въглехидратите останалите 25-30%. Преди да продължим е необходимо да споменем, че най-точно интензивността на извършваната дейност може да бъде оценена по честотата на сърдечния ритъм (пулса). Експериментално е установено, че оптималната тренировъчна интензивност, при която горенето на мазнини е максимално, представлявява 65-75% от маскималната стойност на пулса. На свой ред пулсът е индивидуален показател за всеки човек.

Приблизително той може да се изчисли по формулата: 220-възрастта. Най-точно може да се изчисли с помощта на пулсометър. Определяйки интензивността на тренировката, е необходимо да се реши колко продължителни трябва да са заниманията и колко често трябва да се тренира.

За да може по време на тренировка организма да изгаря максимално количество мазнини като основен източник на енергия, минималната продължителност на занятията трябва да е 30-40 минути.

Оптималната продължителност на тренировката, при която се цели отслабване, трябва да е 45-60 минути. Относно честотата на занятията, тя основно зависи от вашето ниво на физическа подготовка. Тренировъчни занятия 2 пъти в седмицата ще бъдат оптималния въриант за начинаещи. По-нататък, поради привикване с натоварването , честотата на занятията може да се увеличи до 3-4 пъти седмично.

След разглеждането на интензивността и честотата на тренировки, ще се опитаме да отговорим на един по-интересен въпрос. Колко мастна тъкан е възможно за свалим в едно занятие?

Отговорът на този въпрос може да получим след 5 минутни изчисления с калкулатора.

За да не се мъчим с теория, ще изложим конкретен пример. Допускаме, че сме провели 6- минутна тренировка при пулс 135 удара в минута.

Общият разход на килокалории за 1 минута се определя по формулата:
(0,2 x пулс– 11,3)/2.

В нашият случай се получава (0,2 x 135 – 11,3)/2 = 7,85 килокалории в минута.

При тренировка 60 минути ще се изразходят общо 7,85 x 60 = 471 килокалории.

Сега да си припомним, че в изразходваната енргия дялът доставен от мазнините е 75%. Съответно в нашият случай, мазнините ще са източник на 353 килокалории.

Имайки предвид, че 1 грам мазнина доставя 9,3 килокалории, получаваме че при 60 минутна тренировка и пулс 135 ще изгубим 353 / 9,3 = 38 грама мазнини. Разбира се на количеството изгорени мазнини влияят и други фактори, но грешката при нашите изчисления ще е незначителна, в границите на няколко грама.

Автор на статията:

Test Best