Стероидите и акнето

Вероятно мислите, че така наречените младежки пъпки /акне/ са преходно състояние, присъщо само за подростващите в пубертета. Принципно е точно така. Основна причина за възникването му са хормоналните преустройства на орканизма през този период. Главна роля отново се пада на тестостерона.В един момент подрастващият организъм се адаптира към хормоналното преустройство и нормално акнето изчизва. При хора злоупотребяващи със стероидни хормони, настъпва на ново разклащане на хормоналния баланс и в резултат се развива т.нар. стероидно акне. Причините за възникването му са комплексни:

– системна злоупотреба с анаболни стероиди или други стероидни хормони.

– наследствено предопределена дисфункция на масните жлези на кожата.

– повишена тъканна активност на ензима 5-б редуктаза.

– бактериалната микрофлора по кожната повърхност.

– психическо или физическо натоварване.

Отделеният от мастните жлези секрет благоприятства развтието на нормално срещащите се липофидни бактерии върху кожната повърхтност. Те отделят дразнещи вещества, предизвикващи неинфикциозно възпаление на кожата в себорейните области. Бактерийте разграждат мастния секрет до свободни мастни киселини, които също имат дразнищо действие. Натрупаните кожни клетки, мастен секрет и бактерии образуват запушалки /комедони/ на изходния канал космените фоликули и мастните жлези. Последните се раздуват и раскъсват и възпалителният процес се задълбочава. Първоначално се образуват малки бели кистички и „черни точки“. Постепенно те могат да прерастнат п червени пъпчици, които с течение на времето събират гной, раздуват се и се пукват.

Според проучването сред атлетите в САЩ появата на акнето е най-честият странечен ефект на анаболните стероиди.
В началните стадии при появата на акне се прилагат антибактириални лосиони, антибиотици и ретиноиди. При сформирани гнойни кистички се използват спиртни разтвори, гелове, спрейове и др.

Употребата на анаболни стероиди вреди на Вашето здраве и може да доведе до необратими последствия! Не се подлъгвайте по многото приказки и обещания на хора, нямащи грам понятие в тази област! Хората са казали „капка по капка – вир става“! Бъдете търпеливи и постоянни и ще намерите правилния път към растежа.

Автор на статията:

Test Best