Спортната база в Белмекен или как се става истински спортист

Високопланинската спортна база „Белмекен“ е уникална с много неща – с въздуха, с условията за тренировки и отдих, с персонала, който е тук от години. И най-вече с това, че няма и помен от характерната за доста държавни обекти у нас разруха. Такива спортни бази по света има само на още три места – във Франция, Армения и Колорадо спрингс, САЩ. Комплексът е открит официално на 4 май 1968 г. Изграден е със съвместните усилия на България и ГДР. Вдигнат е само за 18 месеца. Капитанът, който командва българските трудоваци, е произведен в чин полковник. И с основание. Момчетата му са работили не само бързо, но и качествено. Обшивката от дърво не е мръднала толкова години, въпреки че температурите тук варират от минус 35 до плюс 35 градуса. Навремето „Белмекен“ е бил почти секретен обект. В продължение на 20 години в базата са допускани да тренират само национални отбори на България и ГДР по силата на сключен между двете страни договор. Наричали са мястото „лаборатория за шампиони“. Сега базата се стопанисва от дружеството на Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) „Олимпика“ и е достъпна за отбори от цял свят. От миналата година техни снимки и автографи красят стените на барчето. Само тази зима на „Белмекен“ са тренирали наши и германски плувци, лекоатлети от Гърция, биатлонистите на Беларус,

гребци от Полша, финландски скиори, спортисти от Хърватия, Швеция, Норвегия. Общо взето, свободни места в трите хотела на комплекса могат да се намерят само през пролетта и есента, когато по света се провеждат повечето състезания. Трите хотела на комплекса разполагат с 240 легла. Във всяка стая има телефон и сателитна телевизия. Няма спортна дисциплина, за която да липсват условия за тренировки. Има зали за баскетбол, волейбол, бокс, борба, вдигане на тежести, плувен басейн и фитнесцентър, 400 м писта за лека атлетика, гребна база с хангари и кей за лодките, рол-бан за ски-бягане и биатлон. Със заповед на шефа на ДАМС Васил Иванов пушенето е забранено в целия комплекс. „Базата я пуснаха за олимпиадата в Мексико. Нашият национален отбор по футбол тренираше тука – Гунди, Котков, Пенев, Жеков, Филипов. След тях борците Боян Радев, Еньо Вълчев, Петър Киров, после Сашо Томов, Стефан Ангелов, все известни спортисти“, казва Ахмед Хаджи, който отговаря за снегорините. Той е започнал работа на „Белмекен“ още през 1967 г. Тогава е бил 22-годишен. Роден е в Аврамово.

Вдигнал е къща във Велинград, но не му се живее там. На „Белмекен“ работи цялото му семейство – съпругата, синът, зетят. Само дъщеря му е учителка в Юндола. „През комунизма базата беше еталон. После, когато започна демокрацията, за малко да фалира. Спасихме я благодарение на някои от спортистите. Ген. Семерджиев, дето го съдят, и той се намеси, спомня си Ахмед и бърза да похвали предишния шеф на „Олимпика“ Ирена Кръстева. „Тя ни облече, парите ни увеличи. Със самочувствие сме вече. Дай, Боже, така да върви“, казва той. На „Белмекен“ понякога бурите траят по 3 дни, а преспите стигат до 4-5 м. Тогава Ахмед не слиза от снегорина по 36 ч. „Всичко е в бойна готовност. За толкова години не сме допуснали жертви, хората да останат без храна или отопление. Често из България пътищата са затворени, но нашият е разчистен. Може би балканът ни опича така. Ако сме други, природата ще ни отхвърли“, твърди той.

Автор на статията:

Test Best