СПА и аромотерапията

Какво означава СПА ?

Всичко започва от белгийското градче Спа. Там още по времето на римската империя е открит първият воден курорт. През XV-XVI в. Процедурите с минерална вода са особено популярни. Освен за лечебни цели минералните бани се използвали и за почивка на короновани глави, знатни особи и техните придворни. За нуждите на аристокрацията някои стари римски терми се превръщат в бански курорти – Карлсбад, Виши, Байройт, Баден-Баден, Евиан, Спа, Бат и др.

Съкращението SPA означава Sanus Per Aquam или Здраве чрез вода. Днес има много варианти за спа програми – процедури с минерална, морска вода или водорасли, подводни масажи и ароматотерапия. В Япония предпочитат масаж шиацу и водорасли, а в други части на Азия т.нар. хамам – турска парна баня. В някои части на света наблягат на калните бани или на гмуркането в ледени води.

От векове хората използват здравословните свойства на топлата вода, къпят се в гейзерите и горещите извори. Потапянето в топлата вода разширява кръвоносните съдове, ускорява кръвообращението и засилва притока на кислород във всички тъкани на тялото.

В хидромасажните вани и басейни се комбинира удоволствието от къпането с полезното действие на топлината и на масажа. Двойно по-голямо удоволствие предизвиква фактът, че цялото това щастие може да бъде постигнато сред природата, на чист въздух, извън града. Струите топла вода активно стимулират мускулите, масажират в дълбочина или повърхностно, като действат на тялото изключително отпускащо. Потапянето в спа възстановява силите след физическо натоварване, намалява нивото на стреса, помага при травми и разтягания. Често спа ваните имат ергономична форма, която отразява важни терапевтични принципи и следва извивките на тялото. Тя дава възможност тялото да се отпусне като в люлка, и да се почувства в безтегловност.

Широко използваният вибромасаж прави чудеса при специфични неразположения. Микро-вибрациите с постоянната смяна на честотата и амплитудата, нормализират структурата и състоянието на тъканите, стимулират циркулацията на кръв във вените и артериите, разграждат мастните натрупвания, намаляват проявите на целулита.

Учудващо е , че организмът сам разпознава в целия спектър на микровълни онези техни колебания, които са полезни за него. Техните резонансни честоти се срещат във всяка една тъкан, всяка една клетка на тялото.

Вибро – акустичната терапия в спа басейните се характеризира с факта, че колебанията се пренасят чрез водата в човешкото тяло, което е в топлата аура. Мускулите се изпълват с енергия, кожата става по-еластична и на вид по-млада, съзнанието се освобождава.
Умората, напрегнатите мускули, артритните болки – всички тези последствия от напрегнатия живот на съвременната цивилизация – намират своето решение в полето на вибрациите, които минавайки през обикновената минерална вода доставят на тялото не само наслада, но и здраве.
Аромотерапията е изключително важно допълнение към терапевтичното потапяне в минералните извори, басейни, вани и други спа удоволствия.

4 Fitness

Автор на статията:

Test Best