Силата на мисълта или как тя изпреварва мускулния растеж

Често пропускан фактор, който помага за увеличаването на мускулните размери и за укрепването на силата, е умствената мощ. Ясно доказателство за тази мощ е фактът, че първите успехи на начинаещите почти винаги са свързани с по-голямата връзка между мозъка и мускулната система.

Какво всъщност се случва? Когато хората започнат да вдигат тежести, те развиват по-добре координацията между мозъка и мускулите си и в резултат се отчита по-голямо нервно въвеждане в тренираните мускули. Това води до увеличаване на силата. Ставайки по-силни, мускулите им започват да растат. Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини Всички първоначални успехи при мускулния растеж са резултат от силата на мисълта, но този процес е автоматичен. Не трябва да мислиш за това, мозъкът и мускулите действат инстинктивно, без да изискват специално фокусиране от твоя страна. Ако искаш продължително и стабилно да качваш маса обаче, трябва да включиш и мисълта си в играта.

Един от начините да направиш това е чрез мисловната образност. През състезателния период от живота си Арнолд Шварценегер е бил твърд привърженик на мисловната образност. Когато е тренирал за бицепс, си е представял планински върхове. Тази техника очевидно е проработила, съдейки по вида на бицепса на Арнолд в онези години.
Ами ако не тренираш – може ли мисловната образност все пак да подобри такива аспекти като например да повиши силата? Ново научно изследване засегна точно тази тема и показа изненадващи резултати.

Тридесет млади участника бяха разделени на три групи. Първата правеше умствени свивания на малките пръсти, т.е. представяха си, че се упражняват без всъщност да се движат. Беше избрана точно тази мускулна група, защото обикновено тя не се натоварва пряко в ежедневието. Втората група правеше мислени тренировки за бицепс отново без реално движение. Последната група не правеше нищо, а служеше като база за сравнение.

Всяко умствено свиване продължаваше 5 секунди и беше последвано от 5-секундна почивка като по този начин се правеха 50 „серии“. Участниците бяха обучени да си представят, че натоварват максимално малките пръсти или бицепсите, въпреки че всъщност не се движеха. Цялата тренировка се случваше само в съзнанието им. По този начин те тренираха пет пъти седмично по 15 минути.

Тези в групата на малките пръсти показаха 35% увеличение на силата, а тези в групата на бицепсите – средно 13.5%. За да могат изследователите да сравнят умствените с реалните тренировки, някои от участниците от първата група правеха и действителни тренировки за малките пръсти, които доведоха до 53% увеличаване на силата. Освен това действително упражняващите се отчетоха и някакъв мускулен растеж, въпреки че авторите не обясниха как са го определили.
Те обаче предположиха, че мислените тренировки са повишили нервното въвеждане в мускулите, което е довело до увеличаването на силата. Интересен аспект на това проучване беше, че силата не възвърна първоначалните си нива при участниците от първата и втората група повече от 10 седмици след края на проучването. Участниците от първата група запазиха новополучената си сила 18 седмици след края на изследването. Авторите казват, че нервите в мозъка са установили нови и дълготрайни мозъчни връзки. С други думи, тренирането, съчетано с мисловната образност, запечатва в съзнанието силна мускулна памет.

Същият ефект се получава и при много бодибилдъри, които си взимат дълги почивки и след като се завърнат към тренировките не само повтарят предишните си постижения, но добиват и нови, подобри резултати.
Разликите в придобитата сила, показани от първата и втората група, са се появили, защото мускулите на малките пръсти въобще не са свикнали да бъдат упражнявани и това ги прави по-податливи на успеха. Този ефект е подобен на често бързо постиганите резултати от начинаещите бодибилдъри, противопоставени на по-бавните успехи на по-напредналите спортисти.
Друг аспект на това научно изследване беше, че когато групата на малките пръсти правеше реални упражнения, те не само затвърдиха придобитата чрез мисловната образност сила, но също така отбелязаха допълнителни 8.3 процента в мускулната хипертрофия. Изводите за нормална бодибилдинг тренировка са ясни: ако искаш максимални резултати, трябва в тренировките си да включваш не само мускулите, но и мисълта си. Трябва да си представяш как искаш да изглежда мускула ти. Останалото зависи от мозъка и мускулите ти.

Автор на статията:

Test Best