Ресвератрол (Resveratrol)

Ресвератролът е едно от веществата, кандидати за решаване на т.нар. „френски парадокс“. Той се върти около мазната френска кухня, ниският ръст на сърдечно-съдови заболявания при французите, активното им дълголетие и техните (а и нашите) млади червени вина.

Ресвератрол (Resveratrol)
Какво е ресвератрол?

Ресвератролът е полифенолен фитоалексин. Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини Звучи страшно и неразбираемо, но всъщност се касае за естествено съединение, намиращо се в люспите на червеното грозде, в някои билки, в боровинките и дори във фъстъчените люспи. Естественият начин за набавяне на ресвератрол е чрез консумация на храните, в които се съдържа и/или чрез прием на млади червени вина. Ресвератролът има два изомера (цис-Z и транс-E) според това къде са разположени гликозидните му групи. Смята се, че активният изомер е транс-Е, който е доста по-нетраен в естествена среда и се превръща в другия изомер под въздействие на слънчевите лъчи.
Какво трябва да знаем за ресвератрола?

Ресвератролът е един от новите хитове на пазара за здравословни добавки в последните няколко години. Говорят за него, че лекува диабет 2, удължава живота и дори спира рака… поне така показват изследванията с мишки. Разбира се, докато не излязат сериозни потвърждения за изследвания при хора, ще е трудно да говорим за реален доказан ефект. Ето защо ще разделим доказаното от предполагаемото.
За какво се използва и какви здравословни ползи носи?
Доказани ползи от приема на ресвератрол:

Най-важното качество с доказан ефект, което ресвератролът притежава, е антиоксидантният му ефект. Благодарение на него той спира действието на различни свободни радикали, които може да повредят клетките. Изследванията показват, че ресвератролът си съдейства с витамин Е и себеподобни вещества.
Предположения и недоказани твърдения:

* Превенция от някои видове рак – изследванията са конфликтни, няма категорични резултати, проведени с хора;
* Подобрение при лечение на диабет 2 – в момента усилено се експериментира с лабораторни животни и хора. Очакваме скорошно включване по това твърдение;
* Атлетични постижения – както и при останалите ползи на ресвератрола и тук няма данни за изследване при хора. Разработките при животни обаче са впечатляващи. Смята се, че ресвератролът отключва спортния ген СИРТ 1, в резултат на което значително се подобряват постиженията на тестваните субекти по отношение на скорост на метаболизма, нива на хормони и др;
* Удълаване на живота (забавяне на стареенето) – макар да са наблюдавани подобни ефекти при тестови животни, за подобно заключение при хората са необходими години изследвания, заради бавния ни метаболизъм.

Смята се, че начинът, по който ресвератролът действа, е като отключва и стимулира работата на определени гени в човешкото ДНК и така води до подобрение в цялостната обяна на веществата. Без съмнение проучванията изглеждат много обещаващи, но ще са нужни поне още пет години за изясняване на ефектите върху хора.

Трябва да се се подчертае също съмнителната връзка между ресвератрола и ефектите на червеното вино. Причината е в това, че в последното се съдържат още много подобни и още по-слабо проучени вещества. Все още е рано да се твърди: „Това вещество е ключът към ефекта на червеното вино!“
Има ли установени странични ефекти и противопоказания за прием на ресвератрол?

Ресвератролът е изключително млад продукт. Все още няма открити странични ефекти.
В комбинация с какво не бива да приемаме ресвератрол?

Няма известни лекарствени взаимодействия, поради липса на достатъчно изследвания в областта.
Какви дози са нужни и как се взима?

Няма установени препоръчителни дневни дози нито от FDA в САЩ, нито от органите в ЕС. Има изследвания върху хора, приемали до 5 гр/ден без странични ефекти и негативни здравни последствия за период от няколко дни. Повечето производители на добавката влагат 500 мг за оптимална дневна доза, без обаче твърденията им да имат сериозен научен мониторинг.
В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Ресвератролът се продава в комбинация с екстракт от грозде или като част от антиоксидантна формула. Можете да го срещнете и в комплексна мултивитаминна формула. Ако сте се спрели на добавка, съдържаща ресвератрол, постарайте се да разберете, дали въпросната има транс-Е изомер или слабо активния цис-Z.

Източник: Ресвератрол (Resveratrol)

Автор на статията:

Test Best