Прохормоните – защо са по-лоши от стероидите?

Прохормоните са химични съединения, използвани от тежкоатлети за изграждане на мускулатура и изгаряне на мазнини.

През последните години се наблюдават много погрешни схващания, относно тези съединения.

Много хора предполагат, че тъй като повечето прохормони са законни, тези вещества са безопасни при редовна употреба от силовите спортисти. Това твърдение обаче е далеч от истината. Прохормоните са по същество анаболни стероиди, скрити под различно име. Въпреки паралелите, които съществуват между двете вещества, прохормоните всъщност са много по-лоши.

Въведение

В обширния обхват на спортната история, прохормоните и стероидите са доста тясно свързани един с друг. С всяко доказателство, че стероидите могат да се използват като вещество, подобряващо представянето на спортистите, в крайна сметка се дава нечестно предимство на конкуренцията. След въвеждането на Закона за контрол на анаболните стероиди от 1990 г., е обявено, че употребата на стероиди за спортни цели е незаконна. Почти веднага след влизането в сила на този акт, американският органичен химик Патрик Арнолд, придобил популярност като „баща на прохормоните“. Toj въвежда твърдо анаболното съединение на публичния пазар през 90-те години.

Различни спортисти от различни спортове са приемали прохормони (прекурсори на хормон) в специфичната си подготовка за развитие на силата. Редица спортове като  футбол, бейзбол, баскетбол, футбол и много други дейности. Има наблюдение при бодибилдинга, че някои спортисти започват да приемат про-хормони в много ранна възраст. Наблюденията сочат, че някои ги приемат преди дори да навършат 18 години. Тази тенденция е очевидна в проучването, озаглавено „Прохормони и визията на тялото: колко много е твърде много?”. При изследване на 100 ученици на възраст между 18 и 21 години в университета „Рътгърс”, достигат до заключението, че приблизително 80% от извадката използват суплементи (хрнителни добавки). От тях 18% използват или са използвали прохормони. Тези цифри са невероятно високи, особено в колежа. Преди дори да помислите за прием на прохормони, е наложително да знаем позитивите и негативите, свързани с тях.

Позитиви

Подобно на ползите от стероидите, консумацията на прохормони води до впечатляващи краткосрочни резултати. В допълнение към здравословната диета и редовните физически упражнения, спортист, подпомаган от прохормоните ще може да увеличи мускулната си маса (при стероидна скорост). Още да изгори бързо телесните си мазнини (поради повишаване на метаболизма). При ускоряващите се нива на тестостерон се наблюдава значително повишаване на либидото, енергийните нива и общото настроение. Освен това, прохормоните са лесни за прием (приемат се няколко хапчета на ден), легални са, както и на достъпни цени. Тези първоначални предимства може да изглеждат страхотни в началото. След започване на приема обаче, потребителят ще започне постепенно да усеща токсичните, странични ефекти малко след това.

Негативи

Един от най-честите странични ефекти е появата на интензивно акне. Наблюдава се главно на лицето, гърдите и гърба. Сравнимо е с акне, каквото повечето хора изпитват през пубертета. Обаче с изключение на това, че кожата ви ще бъде много по-раздразнена и чувствителна. Главоболие и промени в настроението също са чести симптоми, за които трябва да внимавате, тъй като те се появяват на по-късен етап.

Наред с тежкото акне, досадните главоболия и внезапните промени в настроението, потребителите често страдат от загуба на коса и свиване на тестисите. Това е следствие липсата на естествен тестостерон, който се произвежда в тялото. Съответстващо на притока на допълнителен тестостерон в кръвния поток, ендокринната система на консуматора, ще се опита да компенсира този излишък, като по този начин ще преустанови производството на тестостерон. Въпреки че прохормоните ще спомогнат за изпълнението на задачата му за мускулно развитие и възстановяване, тялото ще започне да претърпява липса на сексуално желание, мотивация и увереност. Ако смятате, че това е лошо, страничните ефекти ще станат много по-грозни.

Друга реакция включва състояние, което се нарича гинекомастия, което се случва, когато телесното равновесие на тестостерона и естрогена се променя значително при мъжете. Това  води до по-високи нива на естроген,  развива се тъкан на женска гърда в процес, наречен ароматизация. След като това състояние настъпи в напреднал стадий, няма връщане назад, тъй като болестта става постоянна (освен ако не бъде отстранена хирургично). Просто поради приемането на прохормони, мъжът може да се сдобие със женски гърди. Дали може да стане по-лошо? Е, това са само краткосрочните последствия.

Дълготрайните ефекти на тази злоупотреба,  могат да включват фатални рискове за здравето като висок холестерол, повишено кръвно налягане, непоправимо чернодробно увреждане, нарушено функциониране на имунната система и повишени шансове за сърдечно-съдови заболявания, диабет и множество други смъртоносни заболявания. Логично е да се предположи, че това не е най-здравословният избор, който можете да направите.

Цена

С оглед на всички негативи върху физическото състояние, трябва да се отбележи и финансовата страна на нещата.  С цел предотвратяване на всички странични ефекти на прохормоните, е желателно да се инвестира в добавки, подтискащи ефектите. Да вземем, например, че препоръчителният цикъл на прохормоните трае четири седмици, последван от двумесечен период на прекъсване. През това време потребителят ще трябва да плати почти 100 лв.на месец за добавки за подкрепа на цикъла. Освен това, ако той или тя възнамеряват да продължат с този прохормонов режим, се подчертава, че субектът трябва да планира да продължи да приема тези циклични добавки за подържане през цялата година, което ще се доведе до стойност от почти 1200 лв. годишно.

Заключение

Като цяло, прохормоните са точно като анаболни стероиди, тъй като негативните ефекти далеч надхвърлят положителните. Въпреки че може временно да се сдобиете с мускулна маса и да извадите мазнините чрез тази фитнес техника, прохормоните просто не са естествени. Те могат да изглеждат като лесен пряк път, но помислете за този общ израз: „Ако е прекалено хубаво, за да е истина, тогава вероятно не е.“ Това категорично е валидно в този случай, тъй като прохормоните, с неговите непредвидени последици, ще ви оставят изчерпани и както физически, така и финансово. Направете си услуга – просто се придържай към редовните упражнения и здравословна диета. Повярвайте, ще живеете по-дълго!

 

Автор на статията:

4Fitness Admin