Златните принципи на здравословното хранене

Приемайте месото като гарнитура, а не като основно ястие – и най-добре го яжте по специални поводи

Това че вегетарианците като цяло са по-здрави от любителите на мръвки, не означава, че трябва незабавно да изхвърлите местото от диетата си. Особено ако го обичате… Хората неслучайно ядат месо от незапомнени времена – то е изключително хранително. Затова казвам „предимно“, не „само растения“. А и от данните става ясно, че т.нар. Флексатарианци – хората, които хапват месо само два пъти седмично – са също толкова здрави, колкото и най-ортодоксалните вегетарианци. Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини - Принципи на здравословното хранене
Само че средният американец яде месо по два, три пъти дневно, което значително променя картинката. Отдавна е доказано, че повишената консумация на месо повишава рисковете от ССЗ и рак. И защо? Ами вариантите са много: може да са сатурираните мазнини, които съдържа, или пък по-специфичните му протеини. А може би в основата на всичко стои един съвсем прост факт: че месните продукти все по-методично изтласкват растителните от нашите чинии. Спомнете си традиционните порции – в тях съотношението зеленчуци-месо бе 2:1. Томас Джеферсън явно е бил прав, когато е препоръчвал местото само като „подправка“.

Яж си твоите цветове
Прастарата фолклорна идея, че добрата гозба трябва да е в няколко различни цвята, е още един пример за „бабини деветини“, намиращи потвърждение в науката. Цветовете на много зеленчуци отразяват различните антиоксидатни фитохимикали, които те съдържат – антоцианини, полифеноли, флавоноиди, каронеоиди и т.н. Много от тях ни помагат да се опазим от хроничните заболявания, всеки по своя си начин, така че най-добрата защита е диетата, която съдържа и колкото се може повече фитохимикали.

Ако разполагате с достатъчно площ, купете си фризер
Никой не ви кара да се запасявате като за арктическа зима, но ако си намерите стабилен и надежден източник на „пасищно месо“, сигурно ще искате да купувате в по-големи количества. Пазаруването на едро (например говежди бут или цяло прасенце) е още един начин да се храните добре и икономически целесъобразно.
Освен че стават все по-евтини, фризерите са изненадващо практични. (Едно от най-съществените им предимства е, че не ги отваряме толкова често колкото хладилника.) Фризерът ще ви позволи да зареждате дома си с повече продукти от фермерския пазар. А и ще пазарувате, когато им е сезонът т.е. Когато са в най-голямо изобилие – и съответно най-евтини. И още нещо съществено: фризерът не намалява чувствително хранителната стойност на съхраняваните в него продукти.

Яжте като всеядни.
Дори и в менюто ви да не фигурират животински храни, е добре да слагате от време на време по някой нов биологичен вид (а не просто храна) на трапезата си. Имам предвид нови растения, животни и гъби. Не се заблуждавайте от разточителното изобилие от хранителни продукти в супермаркета. Откакто се е появило промишленото производство на храни, борави само с шепа растения. На всичкото отгоре, най-широко застъпените от тях – царевицата, соята и пшеницата – са по-скоро зърнени, а не „листни“ храни. Колкото по-голямо е биологичното разнообразие на трапезата ви, толкова по-голяма е вероятността да задоволявате адекватно потребността си от храна.

Яж и храни, които вече са се хранили с някои бактерии и гъбички

Много традиционни култури по света се кълнат в здравословния ефект на ферментиралите храни, т.е. Тези, които са били трансформирани от някои живи микроорганизми. Такива са киселото мляко, киселото зеле, соевият сос, трушиите, квасеният хляб. Такива храни ще ви осигурят нужните дози Витамин В – една много важна съставка, която обаче не присъства в растенията, защото се произвежда от животни и бактерии. Повечето ферментирали храни съдържат и пробиотици – още едни много полезни бактерии, които укрепват храносмилането и имунната система, а според някои дори редуцират алергичните реакции и възпалителните процеси.

Яжте само онези сладки храни, които се срещат и в природата

природата захарта неизменно върви в комплект с фибрите, които пък забавят абсорбирането й, а и ни вдъхват усещането за заситеност, преди да погълнем прекалено много калории. По същата причина, винаги е по-добре да изядеш плода, отколкото да изпиеш сока му.
(От калориите, приемани в течна форма, се пълнее повече, защото те не ни карат да се чувстваме пълни. Човекът е сред малкото бозайници, които продължават да приемат течни калории, след като бъдат отбити.) Така че забравете подсладените напитки (дори и да ги водят като „диетични“). Едно нещо не може да бъде газирано и здравословно

Автор на статията:

Test Best