Плуване и фитнес за постигане на идеалната форма

Море, вълни, топъл (даже горещ!) пясък, шумни компании и дълги нощи… В тази толкова приятна лятна картинка май спортът съвсем отсъства или би се вписал много трудно. Не вярвам някой да си представя посещение във фитнес-залата и сериозни тренировки. Дори и да си го представя, не вярвам да го изпълни.Като спасител за спортната ви форма и цялостния ви тонус се появява доброто старо плуване. Нямате нужда от специална екипировка (като при сърфа), не ви трябват и компания ентусиасти ( като за плажен волейбол или футбол). Единственото, от което имате нужда, е малко желание и умението да плувате.

Положителните страни на плуването са много. Някои от тях:

– то е един от „каляващите” тялото спортове – плуването е летният/водният еквивалент на полезните за организма зимни спортове;

– спомага за коригиране на гръбначни изкривявания и лекуване на ставни травми и контузии – обяснение е може би това, че водата намалява съпротивлението върху ставите и облекчава натиска върху кръста и гръбначния стълб. Освен това, плуването предпазва от проблеми със сърдечно съдовата система и действа възтановително след прекарани подобни заболявания.

– поддържа мускулите на цялото тяло – преодолявайки съпротивлението на водата, което между другото е около 10 пъти по-силно от това на въздуха, трябва да активизирате всички мускули на тялото.

Основна роля имат гръбните мускули (заради загребващите движения, които извършвате най-много), но също така участват и трицепсът, и коремните мускули, и тези на краката.

Натоварването на мускулите зависи от стила, който практикувате – при кроул напрежението за мускулите на гърба е значително по-малко от това при бруст или бътерфлай.

– изразходва много калории – близо 400 Ккал за един час във водата. За справка – с ходене горите около 150, а с тичане в умерено темпо – около 380 Ккал.

Въпреки голямото напрежение върху мускулите, плуването по принцип не може да служи за мускулна хипертрофия в значителни размери, защото то по принцип е повече аеробно натоварване.

Чрез плуване може само да се „дооформи” тялото – да се свалят малкото излишни мазнини и да се изчисти и дефинира натрупаната мускулна маса. В тези случаи добавете 2 пъти седмично плуване към вашата фитнес-програма . Интензивността не е максимална, времетраенето е около час.

Освен това, плуването е много добър вариант за поддържане на добра форма в желани и нежелани спортни почивки, но за да се запазят постигнатите преди това резултати, е много важно да се съблюдава правилното хранене – както вече казах, плуването способства изгарянето на много калории и това трябва да бъде съобразено с дневния хранителен режим.

В този случай плуването трябва да съответства на честотата на предходните тренировки, т.е. ако преди да спрете, сте посещавали три пъти седмично фитнес-залата, сега трябва да плувате също толкова пъти на седмица.

Времетраенето е подобно на това при фитнес-тренировката и зависи повече от индивидуалните способности. Добре е да редувате стиловете – така ще получите по-комплексно натоварване, доближаващо се до това във фитнес-залата.

Когато целите ви не са свързани с моделирането на тялото, плуването е отлична възможност за поддържане на спортната ви култура.

Автор: Николай Николов

Автор на статията:

Test Best