Пептидите – що е то?

Пептидите са съединения, които намират все по-голямо приложение в козметологията.

Това са белтъчни молекули, състоящи се от съединени по между си от аминокиселини. Ако аминокиселините са повече на брой, например повече от 50, това е протеин. Ако е по-малко от 50 е пептид.  Когато аминокиселините в молекулата са малко, тогава се наричат олигопептиди (от лат. Oligo – малко). Най-често използваните съединения в козметологията са пептидите, съдържащи до 10 аминокиселини.

За да достигнат реално до кожата ни, пептидите се нуждаят от подпомагане от мастни киселини, които ги присъединяват към пептидна верига. По този начин те преминават през роговия слой на кожата и проникват в дълбочина. Пептидите са много крехки и неустойчиви и за това с тях се работи със специални технологии и голямо внимание. Чувствителни са към Ph, губят ефективноста си при наличие на киселини и ретиноиди. Бързо могат да бъдат разрушени от свободни радикали и ензими, за това кожата се нуждае от специалнo почистване и подготовка, за да може да извлечем ползата от тях.

В козметологията са известни много видове пептиди, но постоянно се откриват нови и нови. Положителните резултати за кожата са много, пептидите се понасят лесно от всеки тип кожа, не предизвикават дразнене и не се проявяват алергични реакции. Но както вече споменахме, са изключително неустойчиви и при неправилно използване риска от унищожаване е много висок. Пептидите не са като традиционните козметични продукти. Ако няма видими резултати от използването на пептидите, значи процедурата не е спазена или хигиената на продуктите е нарушена.

С няколко пептида е възможно да се създадат милиони комибнации.

Но процесът е сложен, ако едни и същи аминокиселини, разположени по различен начин, могат да доведат до съвсем различни резултати. При разместване само на две от тях, от разграждащ мазнините пептид, може да се получи подмладяващ такъв!

Може да се разгледат два основни вида пептиди:

Стимулиращи пептиди – или пептиди, стимулиращи кожата да произвежда нужните за нея вещества по естествен начин.

С годините, естествения синтез на колаген, хиалуронова киселина намалява. Логично в следствие на това, кожата увисва, образуват се бръчки и тя губи еластичността си.

Сигнални пептиди – матрикини се наричат вещества, действащи като маркери в младата кожа.

Когато в кожата започне изчерпването на веществата, се активизира техният разпад, а синтезът им не компенсира дефицита. Тогава матрикините се присъдиняват към рецепторите на клетките на кожата. По този начин предават сигнал за повишена активност. С напредване на възрастта, нашите естествени  матрикини стават по-слабо активни и започват да подават сигнали към клетките все по-рядко и по-слабо. Обаче биотехнологичните пептиди‑матрикини, при проникване в кожата, оказват изразено стимулиращо действие и по този начин те съживяват клетката.

 

Автор на статията:

4Fitness Admin