Параолимпийските игри – истинският спорт

Какво са параолимпийските игри – реалният шанс на всички хора в неравностойно положение да докажат, че да бъдеш инвалид те прави не по-малко пълноценен от всеки друг човек. Възможността да извоюваш правото да те гледат с възхищение, а не със съжаление. Според мен това е истинския спорт, защото в нормалния живот всички започваме с равно начало и по-напористия се развива повече, но замисляли ли сте се върху това колко напорист трябва да бъде един човек в действителност за да може да преодолее връщането си назад не до 0та ами дори по-назад в професионалното и спортното си развитие, да продължи борбата си и да достигне отново нивото, което е имал преди да стане инвалид. Е, само можем да си го представяме, защото никой, който не е минал през това не може да знае какво е в действителност.

Но нека научим нещо повече за параолимпийските игри:

Състезанията се провеждат в 19 спорта:

Стрелба с лък, боулинг, конна езда, джудо, ветроходство, плуване, ситинг волейбол (за седящи, с един долен крайник или без долни крайници), фехтовка на колички (инвалидни), тенис на корт на колички, атлетика, колоездене, голбал, вдигане на тежести, стрелба, тенис на маса, баскетбол на колички, ръгби на колички, футбол от 5 играчи и футбол от 7 играчи (разликата в последните две дисциплини е, че единият е предназначен за хора с намалено зрение, а другият – с проблеми на опорно-двигателния апарат).

За момента Китай е страната, завоювала най-много медали, на второ място е Великобритания, Канада – на трето.

Това са някои факти от отминалата вече олимпиада. Светът прави анализи и вече гледа напред – към Пекин’ 2008. А в нашата страна е още някак си трудно да се приеме, че има хора с увреждания, да не говорим, че има спорт за хора с увреждания. Но нашата си действителност ние си я знаем. Нека се порадваме на завоюваното от нашите параатлети в Атина. Такъв вид имаше и проведеното лекоатлетическо състезание за деца с ментални увреждания, проведено на 16 юни 2005 г. на стадиона на ЦСКА. Дали и параолимпийският спорт набира скорост в нашата страна или това са само инцидентни прояви, ще покаже бъдещето. Аз вярвам, че както имаме велики спортисти в други спортове, така и тепърва ще виждаме таланти сред параолимпийците, защото не трябва никога да забравяме същността на олимпийските игри – човешките възможности са неограничени и не тялото и физаката е това, което ни дава постиженията, а духът – mens sana in corpore sano или както може би вече се досетихте – здрав дух в здраво тяло. 4 Fitness пожелава успех на всички параолимпийци!

4 Fitness

Автор на статията:

Test Best