Папаин ензими за по-качествено храносмилане

Ако имате проблеми с храносмилането и/или Ви се налага да ядете много протеин, защото се стремите към нова мускулна маса, то най-добре е да си помогнете с прием на ензими. Папаинът е такъв ензим и може да допринесе за по-пълното и по-бързото смилане на белтъците в храната ни.

Папаин за по-добро храносмилане
Какво е папаин? Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини

Химическият анализ показва, че папаинът е протеин с триизмерна полипептидна верига, сглобена от 212 аминокиселини. Фармакологично папаинът е хидролитичен протеоличитен ензим. Ако сте забравили какво са ензимите прочетете Ензимите – създадени да разрушават!

Какво трябва да знаем за папаина?

Папаинът е натурално съществуващо вещество в плода на папаята. Подобно на другите хидролитични протеолитични ензими: бромелаина, трипсина, панкреатина и хемотрипсина, папаинът има свойствата да разгражда белтъчни молекули във водна среда при определена киселинност. Той използва водни молекули (хидролитичен), за да разкъсва аминокиселинните вериги на протеините (протеолитичен).
За какво се използва папаинът?

Доказани ползи:

* подпомагане на храносмилането като процес
* подпомага премахването на симптомите на лошото храносмилане (газове, диария, тежест в стомаха и др.)

Предположения и недоказани твърдения:

* подобрява възстановяването от спортни контузии – многократно наблюдавано, но не е обяснено
* действа като противовъзпалително според теорията, че малки дози ензими навлизат в кръвообращението и лимфната система – не е потвърдено
* намалява болките и сковаността при артрит
* намалява автоимунната реакция при консумация на съдържащи алергени храни от алергични хора, когато алергените са протеини или пептиди

Не е сложно да се досетим, че приемът на папаин ще облекчи работата на нашето храносмилане, тъй като ензим-произвеждащите клетки в панкреаса си имат лимит. Това важи два пъти по-силно за спортуващите, които консумират два до три пъти повече белтъци в храната си в сравнение с неспортуващи. Ако получавате газове и подуване след поредното високо белтъчно хранене, няма особен смисъл да си броите консумирания за деня протеин. Вие така или иначе не смилате, а съответно и не усвоявате всичко изядено и симптоматиката го показва. Решението е в по-малки по-често консумирани порции и/или ензими в добавка. Повече за ензимите и лошото храносмилане ще намерите в статията Ензимната недостатъчност – честият спътник на диетите.
Какви са възможните вредни/странични въздействия при приема му?

Смята се, че хидролитичните ензими са безопасни за здравите хора. Върпеки това хората с нелекувани гастрити и язви на стомаха и дванадесетопръстника не бива да приемат ензими без консултация с гастроентеролог. Същото важи и за онези, които след прием на протеолитични ензими усещат парене в стомаха. Това е знак, че защитният слой му слой е повреден и ензимите разграждат поддържащите тъкани. Употребата на протеолитични ензими от хора с гастрити и язви сериозно може да увреди храносмилателната им система.

Подозира се, че при преминаване в кръвта ензимите я „разреждат“, като разграждат плуващите в нея спомагателни и противовъзпалителни и съсирващи протеини. По тази причина много лекари и фармаколози не препоръчват комбинирането на ензимите със съдоразширяващи лекарства. Не е препоръчително взимането на ензими при хора с проблемно съсирване на кръвта (хемофилия).

Взимането на протеолитични ензими от бременни и кърмещи жени следва да се изписва от лекар, а не да се само инициира.
Какви са оптималните дози?

Различните препарати имат различна концентрация на активни ензими, освен това ефективната доза папаин зависи от погълнатото количество белтък. Най-добре е да следвате указанията на етикетите на продуктите, които купувате.
Как да приемаме папаин?

Само и единствено с храната по време на основно хранене. Особено нужни са в периоди за покачване на мускулно тегло, когато храната е изключително наситена с протеини.
В кои спортни и здравословни добавки можем да го срещнем?

Като основно действащо вещество най-често се влага в комплекси от храносмилателни ензими или в самостоятелна форма. Като поддържащо такова се влага по-рядко в протеинови изолати и по-често в концентрати.

Можете да видите в каталога ни продуктът Papaya Enzimes на фирма NOW Foods като натиснете ТУК

Източник: Папаин за по-добро храносмилане

Автор на статията:

Test Best