Официално одобрение на Arbidol

Официално одобрение на Arbidol

Руското министерство на здравеопазването официално одобри промяна в инструкциите за лекарството „Arbidol Maximum“ (международно непатентовано наименование – умифеновир), според което лекарството проявява специфична активност срещу коронавирус. Актуализираният документ беше публикуван в Държавния регистър на лекарствата (GRLS). Според инструкциите, in vitro проучвания в клетъчна култура Vero показват, че лекарството специфично инхибира вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

„В Москва беше проведено предклинично проучване в Института по полиомиелит и вирусен енцефалит на името на I. М.П. Чумаков РАН. Изследвания на лекарството се провеждат от началото на пандемията на коронавирус в Китай, Иран, Русия, Австралия и Индия. В Китай лекарството е включено в националния план за диагностика и лечение на нова коронавирусна пневмония.

„Арбидол“ се отнася до антивирусни лекарства с пряко действие. Лекарството блокира взаимодействието на повърхностния протеин на коронавируса и рецептора на клетъчната повърхност.

На по-ранен етап от проучванията, Министерството на здравеопазването включва умифеновир във временните насоки за профилактика, диагностика и лечение на нова коронавирусна инфекция (COVID-19).

Но поради липсата на категорична информация в инструкциите за лекарството, Федералната антимонополна служба (FAS) глобява производителя на лекарството OTCPharm с 200 хиляди рубли за реклама на „Арбидол“, в която се говори за ефективността му срещу коронавирус.

Според централата в Русия са регистрирани около 3,8 милиона случая на коронавирусна инфекция. 3,2 милиона пациенти са се възстановили от коронавируса, над 71 хиляди са починали. Русия е на четвърто място в света по заболеваемост от коронавирус.

Автор на статията:

4Fitness Admin