Мазнините и тестостеронът

Тестостеронът отдавна е символ за мъжественост и мускули. Но това е много повърхностно описание на един от най-важните хормони в организма ни. Освен че е отговорен за развитието на вторичните мъжки полови белези, които отличават мъжа от жената, тестостеронът притежава и редица физиологични ефекти, които вълнуват спортистите – от любители до професионалисти, а именно:

testosteron

  • Тестостеронът има силен анаболен ефект – засилва синтезата на белтъците, което води до ускорено натрупване на мускулна маса;
  • Повишава метаболизма и отделянето на мазнини от мастните клетки и намялява отлагането им; 
  • Увеличава плътността и здравината на костите, което е сигурна защита срещу остеопороза;
  • Стимулира задръжката на желязо и кръвообразуването;
  • Подобрява паметта, настроението и самочувствието;
  • Повишава либидито и при двата пола;

Затова по-високите нива на тестостерон са нещо търсено и желано от всички, които искат повече мускули и по-малко мазнини. Но как да ги повишим?

Някои го постигат по лесния начин – с прием на външен тестостерон. Но това крие сериозни здравословни рискове, а в професионалния спорт е забранено и се води за допинг.

Повишаването на тестостерона по естествен път – чрез правилно хранене, тренировки и прием на някои хранителни добавки, за което стана въпрос в темата за хормоните, е много по-слабо в сравнение с външия му прием. Но е абсолютно достатъчно, за да се постигне желания ефект, макар и не толкова осезаем, при това напълно безопасно за здравето.

От такова естествено покачване на тестостерона във физиологични граници могат да се възползват дори и жените. Ако жена повиши в естествени физиологични граници тестостерона си, тя ще получи изброените положителни ефекти, без да става прекалено груба и мускулеста или да заприличва на мъж. Това е защото тестостероновите й нива пак ще са в границите на нормалното като за представителка на нежния пол т.е. около 30 пъти по-малко в сравнение със средностатистическия мъж.

Много неща могат да повлияят както положително, така и негативно върху тестостерона. Но за едно нещо в начинът ни на хранене е доказано, че влияе изключително много. Това е количеството на приеманите мазнини.

Тестостеронът е стероиден хормон, който както и много други хормони се синтезира от холестерола. Така че, за да си осигурите суровия материал за производството му, трябва да си набавяте достатъчно холестерол, който се съдържа в наситните мазнини. За целта не е нужно да консумирате наситени мазнини в чист вид, като сланина например. А най-голямата грешка ще бъде консумацията на транс мазнини, които ще откриете в маргарина, бързи закуски, сладкиши и други. Освен че влияят лошо на сърдечно-съдовата система, тези мазнини намаляват и тестостерона. Така че вместо тях ще трябва да търсите мазнините, които се съдържат в естествени източници като червено месо, риба и жълтъци например. Но колко точно мазнини трябва да присъстват в ежедневното ви меню, за да покачите нивата на тестостерона?

Някои следват пътя на сляпата логика, че след като тестостеронът се синтезира от холестерол, колкото повече от него консумират, толкова повече тестостерон ще бъде синтезиран. Но организма ни не се подчинява на елементарна логика и количеството приет холестерол не е правопропорционално на количеството произведен тестостерон. Но все пак има някакво оптимално количество и то се измерва с количеството на приетите мазнини.

mazniniНаучно доказано е, че вегетарианците имат много по-ниски нива на тестостерон, което се дължи основно на липсата или недостигът на наситени мазнини в диетата им. При продължително хранене с по-малко от 15% калории мазнини от общия калориен прием за деня, нивото на тестостерон спада значително. В това, разбира се, няма нищо неочаквано и фрапиращо. Но доста по интересен е факта, че при диета с над 40% мазнини, тестостерона се покачва само първоначално, а след това се нормализира и дори спада под изходните си стойности. Учените все още не са сигурни защо става така. Според някои, многото мазнини намаляват нивата на лутенизиращия хормон, който стимулира синтезата на тестостерон, а според други някои мастни киселини в по-големи количества задържат производството му. Каквато и да се окаже причината, фактите са налице – твърде многото мазнини не водят до така желаното покачване на тестостерона.

Освен това, въпреки всички плюсове на тестостерона, той не е единствения играч в процеса на качване на мускули и топене на мазнини. Има и много други фактори, голяма част от които изискват достатъчно белтъчини и въглехидрати. А ако се храните с твърде много мазнини, в менюто ви няма да остане място за тях. И точно тук вече се пропуква теорията за приема на много мазнини с цел максимално покачване на мускулната маса.

След като 15% са твърде малко, а 40% твърде много мазнини, за да покачим и задържим нивата на тестостерона високи, то трябва да търсим истината някъде по средата. Това е приемът на умерено количество мазнини, което се равнява на около 25-30% от калориите за деня, като не е необходимо всичките да са наситени, тъй като ненаситените мазнини индиректно също подобряват тестостероновата продукция.

Както и за много други неща, оптималното количество мазнини се оказва далеч от всички крайности.

Автор на статията:

Test Best