Комбинация за растеж

В края на тренировката в клетките започват процеси, най-важните от които са синтезът и разграждането на мускулите. От „битката“ между тях зависи мускулният размер и растеж. Ключови за синтеза на протеин са леуцин, фенилаланин и декстроза.Леуцинът – Той е най-важната аминокиселина с разклонена верига (другите две са изолеуцинът и валинът), не само незаменима за изграждането на мускулите, но и с основна роля в синтеза на протеин, активирайки гените, водещи до мускулен растеж. Затова Ви съветваме:

    След тренировка веднага приемайте 5-8 гр. леуцин.

Фенилаланинът – отлично известен заради преработката му в тялото в тирозин и след това в различни невротрансмитери и хормони като адреналин, норепинефрин, допамин и хормон на щитовидната жлеза. Затова Ви съветваме:

    След тренировка веднага приемайте 5-8 гр. фенилаланин за още по-бързо начало на растежа.

Декстрозата – най-простата захар, която тялото ползва за гориво. Но декстрозата (или глюкозата) има далеч по-важна роля в мускулния растеж. Тя се усвоява бързо и качва инсулина, а с него започват процеси на клетъчно ниво, които завършват с хипертрофия – мускулен растеж. Затова Ви съветваме:

    След тренировка веднага приемайте и 50-60 гр. бързо усвояеми въглехидрати, под формата на чиста глюкоза или смес от други бързи въглехидрати като малтодекстрин.

Връзките, които съставят веригата на малтодекстрина са слаби и лесно се разграждат в стомаха, а усвояването му започва още щом влезе в устата. Въпросът обаче е защо да се смесват бързи въглехидрати с висок гликемичен индекс? Защото комбинацията им активира повече транспортни механизми, отколкото всеки поотделно, т.е. ще бъдат пренесени повече въглехидрати. Но това ще стане при по-високо ниво на течности в стомаха. Затова около 30 минути преди тренировка пийте 0,5 л. вода, а в хода на тренировката през около 15ина минути още 0,2 л. Това горе долу е течността, която се губи при интензивни тренировки. В следтренировъчния шейк пък за най-добра хидратация разтворът вода трябва да е 92%. Ще сметнете това като разделите съдържанието на въглехидрати (в гр.) на нивото течност (в милилитри) и умножите полученото по 100 – ако вземате 80 гр. въглехидрати в литър вода, това прави 8% въглехидрати и 92% воден разтвор.

4 Fitness

Автор на статията:

Test Best