Кокаин и Риталин – скритият жокер на работното място

С напредването на цялостното развитие на човечеството и необходимостта да сме постоянно в крак и с подходящото темпо работата по високите етажи изисква все по-голяма концентрация, постоянен прилив на сила, креативност – нови идеи и не на последно място добро и приветливо настроение. Много германци и американци посягат или към специалната категория мозъчни стимуланти, познати още като „ноотропици“ или към психотропните медикаменти или наркотици, за да успеят да изпълнят тези изисквания.

Ще Ви разкажем една реална история – все по-големи са изискванията на компания, чието име няма да споменаваме към 40-годишен мениджър в Хамбург.

2330503_4

Вече два месеца наред той пътува ежеседмично до Бразилия и в обратната посока, за да води там важни преговори с други компании и да се среща с техните мениджъри и потенциални бъдещи партньори. За да се пребори със стреса и часовата разлика той неусетно започва да увелича ежедневната употреба на алкохол от стандартното, както и да взима сънотворни, за да може да спи. Срещу умората сутрин и вечер при преговорите, мениджърът взима стимулиращи мозъка медикаменти – „ноотропици“. Така описаната в един германски седмичник съдба на истинския мениджър не е единичен случай, казва д-р Йенс Раймер, главен ръководител на Германското дружество за изследване и терапия на наркотичните зависимости.

Омагьосан кръг

„Познати са ни случаи на хора, които упражняват съвсем нормално професията си и които посягат първоначално към по-леки медикаменти, за да се преборят с безсънието си. Или обратното – за да противодействат на медикаментите, повишаващи тонуса, така много хора започват да пият успокоителни и антидепресанти. Получава се един затворен кръг.“

2513474_404

 

Към „тайните помощници“ на претоварените сътрудници се числят и употребяват амфетамините и кокаинът. Около 1,5 милиона германци консумират или са консумирали кокаин, разказва Йенс Раймер. През последните години се забелязва дори тенденция на леко покачване на консумацията в сравнение с останалите страни-членки на ЕС. Консумацията на амфетамини е стабилна.

 

По-успешният, безопасен и добър вариант, който се използва все по-често и измества наркотиците са ноотропиците – стимулиращи медикаменти като Модафинил, Риталин, Адерал и Биозак, познат в САЩ като Прозак. Риталинът е средство, което се предписва на деца с хиперактивност и дефицит на концентрация. При възрастните средството води до повишаване на концентрацията и работоспособността. Често се посяга и към антидепресанти като Прозак, чието мотивиращо действие при здрави хора обаче не е доказано клинично, казва психиатърът Раймер. Правилния прием на тези продукти е безопасен, но злоупотребата с този тип медикаменти не остава без последици:

„По принцип има определена граница на физическата способност на даден организъм. Медикаментите могат да подобрят краткосрочно издръжливостта. В този случай обаче липсват фази на покой. Ако медикаментите се пият половин или една година, то това в крайна сметка предизвиква нервна криза.“

Ресурсите на организма се изчерпват

„А когато това се случи тогава човек се нуждае от по-дълга възстановителна фаза“,

казва д-р Раймер. По неговите думи, в Германия напоследък се създават все повече места за терапия на наркотични и

медикаментозни зависимости, за хора, които продължават да упражняват професията си.

2822922_404

Терапиите са по-кратки, но и по-интензивни. Часовете за терапия са през почивните дни или след работно време. Увеличаването на подобни места за терапия може да се тълкува като свидетелство за увеличаването на броя на зависимите, казва Раймер. Статистики за зависимост от наркотици и медикаменти на работното място все още не съществуват. Раймер и колегите му обаче наблюдават следната тенденция:

„За да удовлетворят нарастващите изисквания на обществото, някои посягат към лекарства, предназначени за хора с тежки психически заболявания. Пионер в това отношение е Америка, където антидепресантът „Прозак“ намира голямо разпространение. В Германия тази тенденция все още не е обезпокояваща, но подобно развитие – разбира се не в такива измерения като в Америка – не е изключено и тук.“

При нас можете да намерите най-известните и отбрани като качество „ноотропици“ или мозъчни стимуланти, без рецепта, бързо и лесно с дискретна онлайн поръчка. Употребявайте тези продукти разумно и по предназначение и не подценявайте силата и потентността им, извлечете максималната полза от тях и бъдете най-добрия в това, което правите, без значение сферата Ви на работа! Вижте целия набор от ноотропици, които може да закупите ТУК.

Автор на статията:

4Fitness Admin