Кои са рафинираните въглехидрати?

Сигурно повечето от вас знаят разликата между прости и сложни въглехидрати. Или между бързи въглехидрати с висок гликемичен индекс и бавни с нисък.

rafinirani-vyglehidrati

Знаете че трябва да подбирате сложни въглехидрати с нисък гликемичен индекс, за да не качвате излишни килограми. Това разбира се са важни фактори, но най-важният фактор при въглехидратния ви избор е да подбирате натурални и да избягвате рафинирани въглехидрати.

Как да разберете кои въглехидрати са рафинирани и кои натурални?

Много лесно – задайте си въпроса „дали храната, която консумирате идва от природата в този си вид”. Ако отговорът е „да” значи това е натурален въглехидрат.

Например овесените ядки са добър натурален въглехидрат, защото ги консумирате така, както ги е създала природата. Но готовите зърнени закуски тип корн-флейкс не са. Те са технически обработени (рафинирани) въглехидрати, при които са отстранени фибрите и тялото ви ги метаболизира като прости захари. Същото важи и за много други храни, но може би най-голямо неразбиране и най-опасни са натуралните сокове и дори фрешовете, защото се смята че трябва да са много полезни след като са направени от плодове. Да, но перифразирайте горния въпрос така: „растат ли кутии натурални сокове и чаши с фреш по дърветата?”. Не, нали! Значи те са рафинирани въглехидрати и проблемът не се решава дори да не са с добавена захар – те самите са захар. Чаша фреш от портокал съдържа същата захар каквато е и трапезната „бяла отрова” или глюкозо-фрукозен сироп – 50% фруктоза и 50% глюкоза.

И отново липсват прословутите фибри, които ще ви ограничат в количеството консумирани портокали, ще забавят абсорбцията на захарта и дори ще попречат част от въглехидратите да се усвоят. Ако консумирате фреш от портокал най-вероятно ще изпиете захарта на поне 3-4 от тях – количество цели плодове, което иначе не бихте консумирали наведнъж. Въпрос на количество. Но не е достатъчно просто да следите въглехидратните калории, ако те не идват от натурални източници.

Калорията не е просто калория – това не е математика!

Няма смисъл да се взирате колко калории имаше в последната изядена вафла – те не са чак толкова много – колкото филия пълнозърнест хляб. Калориите от вафлата обаче ще имат съвсем различна съдба и ще въздействат върху организма ви по-коренно различен начин. Рафинираните въглехидрати, които тя съдържа – основно бяло брашно за направата на корите и захар или глюкозо-фруктозен сироп завърта следния порочен кръг – хипергликемия (висока кръвна захар) -> хиперинсулинемия (висок инсулин) -> хипогликемия (ниска кръвна захар) -> глад за още сладко. А никой не може да приема малко калории, ако е постоянно гладен, нали?

kaloriiКалорията не е калория важи с пълна сила за най-опасните рафинирани въглехидрати – захарта и глюкозо-фруктозния сироп. Високата им консумация може да ви навреди много повече, отколкото консумацията на други рафинирани нишестени въглехидрати. Причината се дължи на фруктозата, която в организма се усвоява много по-различно от глюкозата, която получаваме от нишестените въглехидрати.

Всяка клетка в нашето тяло може да метаболизира глюкоза, но единствено черния дроб усвоява фруктозата. И когато бъде натоварен с по-големи количества от нея, той произвежда в пъти повече триглицериди и лош холестерол, отколкото ако консумирате същите калории глюкоза. Така че когато консумирате много фруктоза вие не ядете захар – вие приемате мазнини.

Ето ви няколко основни причини, поради които да се откажете от продуктите със захар и глюкозо-фруктозен сироп, публикувани в книгата ми „Храната като източник на енергия”:
  • Захарта увеличава рязко нивото на хормона инсулин.
  • Захарта увеличава апетита.
  • Захарта може да доведе до инсулинова устойчивост и развитие на диабет тип ІІ.
  • Захарта може да доведе до хипогликемия.
  • Захарта може да подтисне имунната система.
  • Захарта може да повиши нивото на триглицеридите и „лошия” холестерол.
  • Захарта може да подтисне секрецията на растежен хормон.

Сигурно за много от вас ще бъде трудно да елиминират всички рафинирани въглехидрати от менюто си, защото те са практически навсякъде. Но ако по-често си задавате въпроса въглехидратите, които консумирате идват ли от природата в този вид, то със сигурност ще успеете да редуцирате голяма част от тях.

Към електронния магазин>>

Автор на статията:

Test Best