Канелата – не само подправка

Сигурно за повечето от вас канелата е подправката, която придава завършения вкус на коледните сладки или на млякото с ориз. За мен обаче, тя е много повече от подправка, тъй като ползите, които може да извлечете от редовната й употреба далеч надхвърлят подобряването на вкусовите качества на различните десерти.

kanela

Канелата има толкова положителни здравословни ефекти, че с право може да се нарече лекарство или хранителна добавка. Чрез нея може да подобрите мозъчните си функции, храносмилането, обмяната на веществата и инсулиновата чувствителност, както и да намалите нивата на „лошия” холестерол и да повишите „добрия”. Заради тези и други нейни ефекти, аз редовно включвам канелата в хранителните режими, които изготвям. Тя присъства и в ежедневното ми хранене, особено сега, по време на подготвката ми за състезанията по културизъм, тъй като помага да редуцирам подкожните си мазнини. Как точно става това, ще разберете като научите малко повече за канелата.

Канелата се добива от кората на канеленото дърво, която се обелва, изсушава и стрива на прах. Известна е от стотици години като поправка за различни десерти, но отскоро науката проявява интерес към нея, заради лечебните и свойства върху различни заболявания, както и положителните й ефекти върху здравия организъм. Последни изследвания показват, че канелата може да има благоприятно въздействие върху мозъчните функции. Според проведени тестове, лицата които използват редовно канела имат по-добра памет и заучават информацията по-бързо. Канелата има и антисептично действие, като подтиска бактериите, които причиняват инфекции на пикочните пътища. А японско изследване показва, че способства за предотвратяване на язви.

Едно от основните приложения на канелата е в борбата с наднорменото тегло и диабет тип 2 (неинсулинозависим). Счита се, че съдържа съставка, която подобрява инсулиновата чувствителност и с това подобрява способността на клетките да използват глюкозата при по-малка инсулинова секреция. При здрави хора, по-ниски нива на хормона инсулин означават по-малко натрупване на мазнини, особено в коремната област и по-лесно използване на мастните запаси като източник на енергия. За болни от диабет тип 2, подобрената инсулинова чувствителност означава трайно понижаване на нивата на кръвната захар.

Изследване върху 60 пациенти болни от диабет тип 2, проведено в Пакистан и публикувано в списание “Diabetes Care”, включвало 40 дневен прием на 2 супени лъжици канела. Ефектък е бил повече от неочакван. В края на теста не само нивата на кръвната захар били значително по-ниски, но се наблюдавало и понижение на триглицеридите и холестерола. Последното най-вероятно се дължи на факта, че канелата има силен антиоксидантен ефект, който значително понижава степента на тези натрупванията по артериите. Проведеното изследване дава добри новини не само на болните от диабет тип ІІ, но и на много хора които страдат от инсулинова резистентност, наречена също метаболитен синдром, което е преддиабетно състояние.

Въпреки всички положителни ефекти, трябва да сте наясно, че са възможни алергични реакции, особено при по-висок прием на канела. Бременните жени трябва да са внимателни с употребата й, защото във високи дози се явява като маточен стимулант, затова най-добре ще бъде да се консултират с лекаря си. Същото трябва да направят и болните от диабет, независимо от положителните ефекти, които трябва да очакват.

Колко и как да приемате канелата, за да се възползвате от нейните чудесни качества?

Дневната доза е между 1 чаена и 2 супени лъжици, а вариантите за употреба са много, като разбира се не е нужно да хапвате някакъв десерт, за да я използвате. Аз лично я добавям в овесената питка, която е основната ми закуска, както и на всяко хранене с ориз. Може да я добавяте към овесени ядки, към кафето и плодове като ябълки. Естествено, винаги може да откриете и вашия начин за приложение.

Автор на статията:

Test Best