Как да изградим дневното си меню

Правилното хранене е задължително за да постигнете добри резултати, затова не го пренебрегвайте. Трябва да си изготвите дневно меню, което да ви доставя необходимите за трениращия организъм вещества.

На първо място се стремете да консумирате непреработени храни (овесени ядки, кафяв ориз, пшенични зародиши). За натрупване на мускулна маса въглехидратите трябва да са 50% от вашето меню (2/3 от тях да са от естествени източници като кафяв ориз, пшенични зародиши, просо, трици, жито, картофи, царевица, грах, плодове и др.), белтъците 30%, а мазнините около 20% при начинаещите, защото ще им помогнат да натрупат маса. При напредналите мазнините трябва да се сведат до минимум. Поемането на повече от 1,5 – 2 грама на телесно тегло белтъчини на ден не е необходимо, тъй като не може да бъде усвоено (ако пиете протеини допълнително трябва така да съобразите тяхното количество, че заедно с храненето приетото количество белтъци да е отново около 2 грама).

Сред изброените храни една се отличава с качествата си и това са пшеничните зародиши. Те съдържат 35% белтъци, 10% мазнини (от наситени мастни киселини), 45% въглехидрати, 4% минерални соли и витамини A, B1, B2, B5, PP, E, така че е хубаво да ги направите част от менюто си.

Автор на статията:

Test Best