Какво представляват и как действат азотните бустъри?

Азотните подобрители, известни още като азотни буустери (nitric boosters) са все по-популярни в света на бодибилдинга. От една страна те подпомагат възстановяването на мускулатурата след тренировки, а от друга – придават много красив напомпан ефект на мускулите.

Какво са азотните буустери?

Азотните буустери са хранителни добавки, които внасят в тялото съставки за произвеждане на азотен оксид и подпомагат процеса по неговото производство.
Какво е азотен оксид (азотен монооксид)? Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини

Азотният окзид е натурално срещан в човешкото тяло газ, който има редица важни за здравето функции: релаксатор на гладко-мускулната тъкан, имунен фактор и регулатор на кръвното налягане
Как се произвежда?

Производството му е синтетично. Най-често за спортни добавки и лекарства се произвеждат прекурсорни вещества с лесна усвоимост през храносмилателния тракт. Веднъж навлезли в кръвния поток, под действието на „азотен оксид синтезните ензими“ от прекурсорите с участието на свързан кислород тялото си произвежда свободен азотен оксид. Най-популярният прием за потенциално прекурсорно вещество на азотен оксид е аминокиселината аргинин.
Как действа азотният оксид?
Релаксатор на гладко-мускулната тъкан

Преди всичко трябва да разберем механизма на „Ендотелиум производнен релаксиращ фактор“. Това е сборното име на редица фактори, в резултат на активацията, на които настъпва мускулна релаксация в гладко-мускулните тъкани. Такива тъкани има по протежение на всички кръвоносни съдове. Най-важният от всички фактори за гладкомускулна релаксация на кръвоносните съдове е именно азотният оксид. Когато бъде произведен от най-вътрешния слой клетки на кръвоносните органи, той се превръща в сигнална молекула – ключ в реакцията на релаксация. За да не задълбаваме излишно в биохимията ще премина към малко физиология. Реакцията на релаксация увеличава обема на кръвоносния съд, което позволява на сърцето да доставя повече кръв до органите при по-малко съпротивление, без да увеличава значително обема на работа (пулса).
Имунен фактор

Имунните клетки макрофаги и неутрофили, произвеждат азотен оксид като част от човешкия имунен отговор. Азотният оксид е токсичен за много от патогенните за човека бактерии.
Регулатор на кръвното налягане

Хората, които страдат от високо кръвно налягане и са заплашени от инфаркт, често прибягват до нитроглицеринови таблетки за смучене под езика. Разширяването на кръвоносните съдове за тях е от животоспасяващо значение.

Ползи от употребата на азотни буустери според типа на добавките
Азотни буустери прекурсори

Азотните буустери прекурсори са добавки, които съдържат като активни вещества само аргинови вносители, т.е. източници на аминокиселината аргинин. Ето защо освен типичните за аргинина свойства, разгледани в специализираните материали, тук ще се спра единствено на напомпващия ефект. Смята се, че взимането на по-големи еднократни дози аргинин преди и след тренировки може допълнително да стимулират кръвоснабдавянето. Ползите от това както следва са:

* повишен поток на хранителни вещества към мускулните клетки, което предполага ускорено хранене и по-бърз растеж
* много по-дълготраен визуален ефект на кръвонапомпването, това носи ползи за професионални състезатели и хора целящи постигане на по-голям визуален обем

Азотни буустери ергогеници

Азотните буустери ергогеници са добавки, целящи подобряване на цялостната фитнес форма чрез въздействие върху редица физиологични и метаболитни фактори, като включват преди всичко аргининови вносители (и техните ползи) и редица подпомагащи формули. Подобни подпомагащи вещества могат да бъдат:

* Креатинови формули: подобряват възможностите на употребяващите ги да тренират по-тежко от обикновено
* Стимулатори на тестостерона (например Трибулус): те биват най-често билкови екстракти, които подпомагат производството на собствен тестостерон, което от своя страна подобрява възможностите на взимащите ги да синтезират повече мускулни белтъци. Последното е добре, понеже високият тестостерон и обилното хранене на тъканите се допълват като въздействие. Допълнителен ефект е повишеното либидо при мъже и улеснената възбудимост
* Антиоксиданти и прекурсори на антиоксиданти: намалява риска от появата на кислороден стрес в следствие на по-тежките и по-продължителни тренировки характерни за спортуващите, които ползват креатинови агенти. Кислородният стрес може да доведе до забавяне на клетъчния метаболизъм, да повреди или дори да убие клетките, които са засегнати. Антиоксидантите са вид грижата за здравето вложена в азотните буустери
* Тонизатори на нервната система (например кофеин, таурин и др.): използват се за подсилване на „чувството на въздействие“. За разлика от много други добавки, азотните буустери буквално се усещат – втвърдяване на мускулите по време на и след тренировка, лека еуфория, чувсвто на иглички по кожата, а по-рядко и леко зачервяване
* Свободни аминокиселини: допълнителен ресурс за синтез на протеини, който предполага по-добро хранене на тъканите, чрез елиминиране на възможностите за евентуален аминокиселинен недостиг по време на напомпването;
* Антикатаболни билкови екстракти (най-често вещества от редки и екзотични растения с предполагаеми стимулиращи функции): смята се, че подобряват обменните процеси като стимулират клетъчния метаболизъм и по-този начин намаляват ефекта на стреса.

Консултация с лекар

Напомпващият ефект в следствие увеличаването на азотния оксид води със себе си рискове за хора с проблемно кръвно налягане, болно сърце и/или наднормено тегло. Много от подпомагащите вещества може да окажат разнообразни негативни ефекти при хора, страдащи от най-различен тип заболявания. Възможна е алергична реакция. Най-сигурният вариант е след консултация с личния си лекар, да бъдете изпратен при спортен такъв, който да установи поносимостта ви към дадена формула и то след анализ на рисковете .

Внимание! С аргинин подобно на всяка друга аминокиселина може да се предозира. Това може да доведе до гадене, диария, безсъние, безпокойство и чувство на слабост. Желателно е да следите общото количество на приеманите аминокиселини и в частност на аргинина за денонощие в случай, че приемате протеин съдържащ свободни аминокиселини или комплексни аминокиселини, както и всякакви други добавки съдържащи свободна форма на аргинин.
Установяване на поносимост

При проверка за поносимост се взема 1/3 от дозата препоръчана на етикета на азотния буустър на гладно с малко вода. Не се взимат никакви други добавки в рамките на 24 часа. Желателно е тестът да бъде проведен под наблюдението на лекар. След установяване на първоначалната поносимост, обикновено трениращия продължава да взима 1/3 доза в продължение на седмица. При липса на оплаквания се преминава към нормална доза по тъй наречената схема на проследяване на толерантността. Това става в рамките на 2 седмици: първа седмица 1/2 доза, втора – 1 нормална (препоръчвана на опаковката) доза.
Кой не трябва да приема

Ако страдате от ниско или високо кръвно налягане, диабетик сте или имате сърдечно съдови заболявания, гастроентерологични проблеми или силни алергии, обезателно консултирайте избора си на азотни буустери с личния си лекар. Бременните и кърмещите жени не бива да приемат азотни буустери. Като цяло добавките от този клас са предназначена за активни и обезателно здрави спортисти във възрастовата граници от 18 до 50 години.
Дозите, както пише или както ми хрумне?

Поради разликите в съдържанието на различните азотни буустери, най-добре е да следвате препоръките на етикета за дозата и начина на прием. Буустерите прекурсори, които не съдържат подпомагащи вещества, най-често се пият 30 до 45 минути преди тренировка с малко вода само в тренировъчни дни. Обогатените с креатин монохидрат азотни буустери най-често изискват двоен прием преди и след тренировка при поне поне 6 часа разлика. При тях е желателно да се следи дневния прием на вода да не пада под 3,5 литра. Някои обогатени с креатин и трибулус буустери се пият периодично за 10-12 седмичен период и прекъсване от две до четири седмици. При някои от комбинираните ергогенни азотни буустери се предлага всекидневна употреба в продължение на триседмичен период, последван от седмица почивка. Не е добра идея да превишавате предписаните на опаковката дози. Всъщност лоша идея е!

Източник: Азотен буустeр – да напомпам или не?

Автор на статията:

Test Best