Какво е „Шиацу“ масаж и откъде произлиза?

Шиацу е древна техника, която съществува от преди повече от 2000 години и произлиза от древната форма на китайския лечебен масаж – акупресура. Името й буквално означава натиск, посредством пръсти – на японски думата “shi” означава пръсти, а “atsu” – натиск.

Също както акупресурата и акупунктурата, според Шиацу тялото се състои от 14 меридиани, всяка от които се свързва с определен орган от човешкото тяло. Те изпълняват функцията на канали, през които протича енергията, позната ни като “чи”. Непрекъснатият и добре балансиран приток на “чи” в тялото е гаранция за отлично здравословно състояние. Тъй като “чи” трябва да протича свободно и равномерно през тялото, според шиацу, когато то е блокирано или възпрепятствано, това означава, че човек страда от някаква болест. Заболяване има и когато “чи” е минимално в определени части от тялото и в излишък в други телесни органи или системи.

Шиацу масажът има за цел да отстрани всички препятствия, които блокират притока на енергия през меридианите на тялото. Освен това той възстановява и баланса в притока на енергия. Отстраняването на препятствията и възстановяването на баланса се постигат с оказване на натиск с пръсти върху ключовите точки в тялото. Понякога по време на Шиацу масаж освен пръсти терапевтът използва и лактите, коленете и стъпалата си, с които упражнява натиск върху точките по тези меридиани. За да стимулира допълнително способността на организма да се самолекува и за да подсили имунната система на пациента, Шиацу масажистът работи и върху части от тялото, които са разположени в съседство на тези точки.

Масажът може да бъде изключително интензивен. Нерядко по време на процедурата пациентите изпитват желание да се смеят, плачат или крещят. Понякога масажът отключва и проявата на други емоционални състояния. Това се приема като доказателство за възстановяване на нормалния приток на енергия в тялото. Съвременната западна медицина не разполага с доказателства за реалното съществуване на меридианите в тялото, по които протича енергията “чи” и затова третира Шиацу и останалите подобни лечебни техники като допълнително средство за лечение. Независимо от това обаче, също както останалите видове масажи и техники за лечение, които произхождат от акупресурата, има данни за това, че упражняването на натиск в ключовите точки от тялото при Шиацу стимулира освобождаването на ендорфини, активизира имунната система, и помага на тялото да се бори с болестите.

Шиацу може да се използва при наличието на разнообразни здравословни проблеми, вариращи от мускулни болки до нередности в храносмилателната система, дори емоционални проблеми. След Шиацу сеанс пациентите изпитват дълбоко спокойствие и задоволство и се чувстват напълно отпуснати. Нерядко обаче първите няколко шиацу масажа биват последвани от симптоми на настинка или грип. Тези симптоми са страничен ефект от процедурата, който се възприема като знак, че тялото е на път да постигне своето самоизцеление.

Автор на статията:

4Fitness Admin