Йохимбе – афродизиак или нещо повече

1. Какво представлява и от къде произлиза?
Йохимбето е един от най-старите афродизиаци, който са използвали още египтяните. В препаратите за изгаряне на телесни мазнини или като отделна добавка, то се предлага на нашия пазар.

2. Какво е действието му и какво отношение взема науката по въпроса?
Популярността му е породена не само от ефекта му на афродизиак и халюциноген, но също и от новите изследвания, които показват, че може да бъде билка с много ефективен антиоксидационен потенциал. Науката също доказва, че йохимбинът увеличава кръвния поток до екстремни стойности. При прием на йохимбе, тялото го превръща в йохимбин и го вкарва в кръвообръщението. Той води до отпускане на съдовете и подобряване на кръвоснабдяването на таза, но и активира онази част от гръбначния стълб, която отговаря за ерекцията. Това го прави особено подходящ за пациенти с психологически обусловена и предизвикана от стрес импотентност. Алкалоидът йохимбин се добива от кората на дървото Йохимба, което расте главно в западна Африка и е основната съставка на йохимбето. Изследвания, проведени в Германия през 1997 г., показват, че при 71% от лекуваните с йохимбин се наблюдава увеличена потентност.

3. Кой има нужда от него и какви са симптомите на недостиг?
Културистите или атлетите, които искат сепарирана и детайлна коремна преса или просто здраво сърце е добре да се обърнат към този препарат. Действието на йохимбина настъпва 1-2 часа след неговия прием и продължава около 2 часа. Кората на йохимбето се препоръчва като тонизиращо и повишаващо потентността средство. Използва се за лечение на импотентност, атонии на пикочния мехур и климактериумни прояви при мъжете. Той не е есенциален, т.е. тялото не може само да си го произведе, затова йохимбинът в кръвта не може да е в състояние на недостиг.

4. Странични ефекти?
За съжаление препаратът има редица странични ефекти – 20 до 40 процента от приемащите се оплакват от сърцебиене, треперене на крайниците, раздразнителност, нарушения в съня, повишаване на кръвното налягане, панически пристъпи. По тази причина медикаменти, съдържащи по-високи концентрации йохимбин, се продават задължително с рецепта. Трябва да се обърне внимание и на веществото тирамин, който се съдържа в храни като сирене, черен дроб и червено вино. Тези храни не бива да се консумират докато се приема йохимбе. Също така при употреба на антидепресанти като Prozac, приемът на хранителната добавка трябва да става под лекарско наблюдение.

Автор на статията:

Test Best