Интервю с шесткратния носител на световната купа по плувен маратон Петър Стойчев

Биография:

Петър Стойчев е роден на 24 октомври 1976 г. в Момчилград. С плуване се занимава още от детската градина. Първи треньори в Смолян са му Евелина Георгиева и Огнян Георгиев. Още на 16 години Стойчев започва да участва на европейски първенства. През 1992 г. е 4-ти на 400 м свободен стил и 5-и на 1500 м. Следващата година записва второ и трето място, като поставя републикански рекорди за мъже. По същото време ­ 1993 г., е първото му участие на маратона в Охрид ­ финишира втори на 19 сек. от победителя. По онова време покрива норматива за мъже в Истанбул, но не го изпращат на европейското за мъже. Петьо печели маратона в Галата, за което го премират с 1000 лв. и става втори на Балканиадата за юноши. Решава да насочи вниманието си към дългите дистанции и постепенно става част от кервана, наречен Световна купа по плувен маратон.
Състезанията са на всякакви възможни места ­ в реки, езера, морета и океани.
Стойчев обича да ходи на кино, да гледа видео, но режимът за него е като закон. Брат му Юлиан Стойчев е най-добрата сабя на България. Въпреки успехите си продължава да тренира с невероятен хъс и желание под ръководството на треньора си Красимир Туманов в “Левски”. Освен многобройните си участия в маратонското плуване Петър Стойчев има зад гърба си и две Олимпиади. През 2000г в Сидни и 2004г в Атина. Той е шесткратен носител на световната купа по плувен маратон.

Интервю:

4 Fitness: – Здравей!

Петър Стойчев: – Здрасти!
4 Fitness: – Искам да те попитам кога разбра за пръв път че плуването е твоят спорт?
Петър Стойчев: – Като всяко едно малко дете аз в началото ходех да плувам от любов към спорта, имах огромно желание да съм във водата, да си играеме, но след като напреднаха годините и аз вече влязох в спортно училище в град Смолян нещата станаха много по-сериозни. Вече след първите победи по състезанията стана ясно, че това е един спорт, който ми се отдава и е желателно да продължа в тази насока.
4 Fitness: – А какво ти коства да бъдеш един от най-добрите?
Петър Стойчев: – Със сигурност дългогодишен труд. Това са умения и качества, които се натрупват с годините и ще звучи смешно да кажа, че последните 6 години, когато съм ставал първи се е дължало само на последните 6 години тренировки, напротив, дължа го на тези повече от 24 години, които съм във водата.
4 Fitness: – Имало ли е моменти през тези години, в които си искал да се откажеш?
Петър Стойчев: – Ами… Първата година, не, всъщност втората година, когато бях в Русе нещата не вървяха, имах проблеми с тамошния клуб и бях загърбил плуването – наблягах повече на училището, нямаше смисъл да тренирам. Но четвъртата година като бях студент, това беше 1998 г. пак намерих сили и реших да се занимавам, намерих информация за всички тези маратони, които са по света, започнах да пътувам наново, завърших русенския университет и се преместих в София. Там станах състезател на Левски и до днес и така продължих по стъпките на маратонското плуване.
4 Fitness: – Кой е треньорът, на който дължиш най-много в ръзвитието си и няколко думи за него?
Петър Стойчев: – Ами двама треньори са, единият беше по време на средното ми образование в гр. Смолян, казва се Огнян Георгиев – с него постигнах много успехи в басейна. Взех сребърен медал на 1500 м. и бронзов медал на 400 м. свободен стил европейското първенство в Истанбул 1993 г., като на 1500 направих рекорд едновременно и за юноши и за мъже за България и след това както ти споменах имах лек застой и след 1998 г., когато се преместих в София с Красимир Туманов вече бяха всички тези успехи, които съм постигнал в маратонското плуване – 6 световни купи, две участия в олимпиади.
4 Fitness: – Какво мислиш за 4 Fitness и идеята ни да създадем сайт обединяващ електронен магазин с портал предоставящ всякаква информация и материали, свързани със спорта?
Петър Стойчев: – Аз съм доста положително настроен към това, приемам такива неща и смятам, че това е начинът, вървим към Европа, наистина това е цивилизованият начин да се пазарува и да се комуникира.
4 Fitness: – Ти самият пазаруваш ли по интернет?
Петър Стойчев: – Пазарувам, рядко в България, по-често в чужбина, в България по интернет основно плащам месечните ми сметки, свързани с моето жилище.
4 Fitness: – След като вече си запознат с 4 Fitness би ли посещавал сайта и би ли пазарувал от нас?
Петър Стойчев: – Със сигурност, както ти казах съм положително настроен, а ако имам нужда винаги бих си и купил нещо, защо не и от Вас.
4 Fitness: – Благодарим ти и ти пожелаваме успех!

Автор на статията:

Test Best