Интервю с Екатерина Маринова – дългогодишен професионалист в работата с хора и спортисти с увреждания

Eкатерина Маринова е човек, занимаващ се от години в подкрепа на хората с увреждания и в частност на спортистите. Много интелигентен и наистина добър човек, поради което смятам, че трябва да бъде една от първите в нашия раздел „Интервюта“. 4 Fitness застава изцяло зад нея и ше я подкрепя занапред с каквото може. Повече за Екатерина и това, което тя прави ще разберете от самото интервю.

Интервю:Екатерина Маринова

4 Fitness: -Разкажи ни малко повече за твоята дейност?
Екатерина МариноваРаботя в английска организация с 30-годишен опит в предоставянето на услуги за хора с увреждания в общността. Наши клиенти са хора с интелектуални увреждания, аутизъм, както и с придобити физически увреждания – най-вече след травми или инциденти, както и хора с церебрална парализа, увредено зрение. 90% от ползвателите на услугите ни са на възраст над 21, живеят самостоятелно – отделно от семействата си в жилища, които наемат от общинска служба за настаняване. В зависимост от степента на самостоятелност и/или потребностите си, имат асистенти – това са служители на нашата организация, които им помагат в различни ежедневни дейности: било то с домашните задължения и подготовката за деня, ходенето на работа, занимания в свободното време. Дори и хората с комплексни увреждания ходят на работа: вършат задължения, които са елементарни и рутинни, например да слагат цени на продукти или да подреждат листовки в печатница, но работят, за да бъдат в различна среда, да не развият убеждението, те трябва единствено да използват услуги, но и да бъдат полезни. Според възможностите си, хората с увреждания или техни представители – роднини или хора, които имат значение за тях, участват в преразглеждането и допълването на индивидуалната им програма за развитие: това касае както дейностите, в които участват, степента на съдействие, която ще получават и финансовия аспект: тези програми са много добре ресурсно обезпечени.
Аз работя както с хора с церебрална парализа, така и със 7 до 9 спортисти с физически увреждания. Един от тях е журналист в ВВС. Те практикуват различни спортове: канадска борба, баскетбол за хора с инвалидни колички, плуване.
Доверено лице съм при допинг тестовете на спортистите с увреждания, с които работим: това е задължителен елемент, участвам и в тренировките: така научавам много за канадската борба и съм „атрибут към масата”.
Задължение на всички служители в огранизацията е да участват в поддържането и подобряването на системата за управление на качеството: това правя и аз. Като елемент от стратегията за финансиране, участвам и в разработването на проекти и програми за финансиране – чрез различни фондове на ЕС.
Ние работим в обществената сфера, но годишният ни оборот е 16 милиона британски паунда. Не знам защо, точно в България попаднах на „хора от бизнеса”, които имат много пренебрежително отношение към организациите, които работят с хора с увреждания или други хора в неравностойно положение. Организациите с нестопанска цел не са място, където хора без работа си прекарват времето – поне в Англия е така, е аз не познавам всички подобни организации, но онези с десетилетия традиции имат бизнес управление. Те се управляват стройно, подобно на бизнес организациите, в нашия случай-оборотите никак не са малки, на въведените стандарти за управление на качеството и стратегия за развитие на персонала може да завиди всеки бизнес в сферата на услугите.

4 Fitness – Кога и как разбра, че искаш да се занимаваш с това?
Екатерина МариноваАз имах подготовка в България. Цял живот работя с хора със специални потребности, а ангажираността със спортисти с увреждания ми беше мечта. Най-важното за хората с увреждания е да работят и живеят със всички останали. Това мотивира и двете страни.

4 Fitness – Имало ли е моменти, в които си мислела да се откажеш както от спорта така и от това, с което се занимаваш?
Екатерина МариноваНе съм се опитвала да се откажа от това, с което се занимавам – работата с хора с увреждания, но поради различни обстоятелства съм сменяла сферата на дейност. Аз съм одитор по няколко стандарта за управление на качеството и европейски оценител на съвършенство (excellence) в управлението към Европейската Фондация за Управление на Качеството, базирана в Белгия: повече инфо на www.efqm.org, занимавам се с разработването на проекти и програми към международни финансиращи организации – вече 10 години и имам възможност когато се уморя да правя нещо, да го заменя с друго, правила към такива опити. Наслаждавала към се и на възможностите да си управлявам времето – като консултант на свободна практика, но така нямам възможността да видя развитието на една организация- в бизнеса или обществената сфера, с която работя за момента: днес си тук, утре-там. Сега, в работата си с хора с увреждания, които се занимават активно със спорт, съм част от общност, работя в организация, която има 30-годишни традиции, желязна дисциплина, ясни изисквания към персонала и ми дава възможност за развитие. Промяната, която предприех ми показа, че съм най-полезна и мотивирана, когато работя с хора с увреждания.

4 Fitness – Тъй като постоянно имаш различни контакти с много хора спортисти, какво мислиш за тях, променя ли спортът психиката?
Екатерина МариноваДоказателства има всеки ден: най-вече при хората с увреждания: не умаловажавам другите, но начинът, по който започва да възприема себе си един човек, получил увреждане на по-късен етап от живота си, уменията, които развива, възможността за изява и признание са силен мотив.
Когато работя със спортисти, често слушам дълги дискусии и участвам в разговори за травми, контузии, категории или типове тренировки, техники, предстоящи състезания, диети, или кой на кого „има зъб” от предишно състезание: особено в индивидуалните спортове, какъвто е канадската борба, това се случва често. Спортната злоба е …. както да го описвам – спортна злоба. Най-трудни и за спортистите и за нас – хората „зад кадър” са дните преди състезание: когато всички са на режим, някои са убедени в победата си, други само повтарят „ей сега нищо няма да направя”, предстои кантар и допинг тест, пътуване. В такива моменти само слушам.

4 Fitness – Кой е най-интересният човек, който си срещала по време на работата си?
Екатерина МариноваВпечатлявяли са ме много хора, ще пропусна някой, но: Дориян Йейтс, Цветан Гашевски, Латин Банков. Имам интересно преживяване: оценявах проект на ВОЛВО – един от белгийските дилъри адаптирал всички съоръжения в зала за канадска борба към потребностите на хора с увреждания – кандидатстваха за награда за качество. Знаеха, че съм от България и като влизам, всички насядали по земята, по лежанките, или по ниските маси /хората с увреждания играят на по-ниски маси, седнали на столове или на инвалидни колички/, почнаха да ръкопляскат и да викат – различни варианти на фамилията на Цецо Гашевски.

4 Fitness – Кой голям спортист би искала да срещнеш?
Екатерина МариноваМного са, но Калоян Махлянов, Петър Стойчев и Спас Спасов – това е параолимпиец, който се занимава с вдигане на тежести. Чух за Спас не къде да е, а в Шотландия. На един спортен лагер, ме попитаха „като си от България и работиш с хора с увреждания, познаваш ли Спас?” Още не го познавам.

4 Fitness – Какво мислиш за 4 Fitness и идеята ни да създаде сайт в интернет обединяващ интернет магазин за спортни стоки и портал посветен на спорта, с интервюта, статии, новини, форум и т.н.?
Екатерина МариноваТова е много необходимо. Клиентите трябва да могат да правят информиран избор: да разполагат с достатъчно разбираема и актуална информация, на момента: статиите и новините предлагат тъкмо това. Модерирането на форума изисква много ресурси, но показва фирмената култура и ангажираността на доставчиците. Важно е да се знае какво мислят клиентите ти за теб. В интерес на инстината, ме учудва търпението и сериозността, с която един модератор на форум в английски сайт за хранителни добавки отговаря на запитвания на участници във форума – дори и на абсурдни постинги. Така дори и онези, които използват анонимността на интернет, за да пишат глупости, рано или късно разбират, че „не са на правилното място”. В някой български сайтове за бодибилдинг също има много съвестни модератори.

4 Fitness – Ти пазаруваш ли по интернет, какво е отношението ти към този тип търговия и мислиш ли, че ще се развива у нас?
Екатерина МариноваДа, с удоволствие пазарувам по интернет, тъй като пести време: това е първият аргумент. Не съм привържение па принципа „покупка за всеки повод и за всяка цена”, но често не мога да отделя време да ходя по магазини. Обикновено пазарувам по-рядко, но по няколко артикула: ще ми отнеме много време да намеря и закупя всеки един по отделно. В интернет мога да подбера спокойно, да се консултирам с доставчиците. Едни от най-интересните хора, с които се запознах са управителите на интернет магазини. Тъй като работя с хора с увреждания, когато съм в България, мога да намирам някои стоки само в онлайн магазини. Може би остава неудобството, че продуктът не може да се разгледа, но затова има достатъчно съпътстваща информация. Когато пазарузавам онлайн в България съм успявала да се споразумея с доставчика да видя някоя стока преди да я закупя. Пазаряването по интернет има още предимства: обслуждането е по-добро, отколкото в доста магазини. Конкуренцията в тази сфера вече е толкова голяма, че самите доставчици много добре подбират стоките, които ще предлагат и чак тогава си ескпонират на страницата.

4 Fitness – Би ли пазарувала от 4 Fitness и би ли посещавала сайта редовно след като вече си запознат с него?
Екатерина МариноваДа, с удоволствие. Има артикули, които се предлагат само тук. Обслужването е много добро.

4 Fitness – Благодарим ти и ти пожелаваме успех занапред!

Автор на статията:

Test Best