Индивидуални фактори за фитнес резултати

На света няма двама души, които да са абсолютно еднакви. Както са уникални пръстовите ни отпечатъци, така всеки от нас разполага с уникална комбинация от гени, наречена генотип. Нашият генотип ни дава началния старт в живота. Той заедно с въздействието на факторите на околната среда ни оформят като индивиди.

strong-weak

Именно поради тази наша уникалност, ако двама души тренират и се хранят еднакво, единият може да има чудесни резултати, а другият да няма никакви. Точно оттук произтичат разногласията и коренно противоположните мнения по отношение на различни диети и тренировъчни програми.

Няма най-добра програма, която да е общовалидна за всички. Започвате програма и хранителен режим, преобразила тялото на ваш познат, но колкото и да спазвате всичко стриктно, резултат почти няма. Защо става така? Защото вашият генотип и придобити индивидуални особености изискват съвсем друг подход, от този който сте започнали. Kакто най-вероятно няма да са ви удобни чуждите обувки, така няма да постигнете много с програма, предназначена за друг тип физика. Това означава ли, че сте генетично ощетени и трябва да се примирите, че няма да постигнете фитнес целите си? Не, разбира се! Всеки може да достигне максимума, определен от неговия генетичен потенциал, но като избере своя път т.е. дори за много от вас целта да е една и съща, това не означава, че пътя до нея е един. Всеки държи в ръцете си своята генетична карта, но тръгва към целта от съвсем различно местоположение. Следователно и пътят до тази цел ще бъде различен.

Кои са обаче най-важните индивидуални фактори, според които трябва да определим най-правилната хранителна стратегия и тренировъчна методика?

Ниво на базовия метаболизъм

Причината някои да остават слаби като се тъпчат с храни, от които други пълнеят само като ги гледат, се крие именно в по-високото ниво на базовия метаболизъм, което им е генетично определено. По-бързият метаболизъм може да се сравни с двигателя на мощна спортна кола, която гълта литри повече гориво в сравнение със семейния автомобил. Но докато при колите икономизмът е нещо, което се търси и адмирира, то не е добре метаболизмът ви да е икономичен. Но дори и да не сте генетично облагодетелствани с бърза обмяна на веществата, не се отчайвайте. С правилен начин на хранене и тренировки, метаболизмът може много да се ускори. За съжаление, обездвижването и популярните нискокалорийни диети могат така да го увредят, че да има нужда от поправка.

Хормонален статус

Учените са дали референтни стойности за всеки от хормоните в организма ни, но има голямо значение дали тези стойности са в горната или в долната граница на нормата. Хормоните с най-голямо значение за това дали ще трупаме повече мускули или мазнини, са хормонът на растежа (соматотропин), тестостеронът, естрогенът, хормоните на щитовидната жлеза (тироксин и трийодтиронин) и инсулинът. Отново нивата на тези хормони са генетично закодирани, но се повлияват значително чрез тренировки и хранене.

Инсулинова чувствителност

Някои хора приемат големи количества въглехидрати без при това нивата на инсулина да се покачат значително. Докато при други той „удря тавана“, дори и при малки порции. Това се нарича инсулинова чувствителност. А инсулинът, освен че усилва синтезата на мазнините, високите му нива и изгарянето им са несъвместими понятия. Добрата инсулинова чувствителност помага да се редуцират мазнините дори и при високо въглехидратна диета.

Много нарушена инсулинова чувствителност се нарича инсулинова резистентност. Инсулиновата резистентност е състояние, при което клетките ни стават много слабо чувствителни към инсулина. В резултат, той става по-малко ефективен и за да свърши своята роля, панкреасът произвежда големи количества от него. Показател за инсулиновата резистентност са мастните натрупвания предимно в коремната област и постоянния глад за нещо сладко.

Брой на мастните клетки

Всеки от нас се ражда с определен брой мастни клетки. Това да имаш по-малък брой мастни клетки определено е предимство, ако искаш да си чист и мускулест. И докато броя на мастните клетки не може да бъде намален, то те могат да се увеличат. Въпреки че мастните тъкан нараства чрез увеличаване на обема на мастните клетки (хипертофично), при малките деца мастните клетки се делят и се увеличава броя им (хиперпластично). Така че, родители, не угоявайте децата си!

Костна структура

body-typesНякои имат по-масивна костна структура от други. Аз съм едър кокал е често оправдание за някой, който не може да редуцира излишните мазнини. Големината на костите и ставите определено оказва влияние върху начинът, по който изглеждате, но няма никакво отношение върху възможността на тялото да изгаря излишните мазнини. Друг е въпросът, че такива хора дори и да могат да станат много слаби, това не трябва е визията, към която да се стремят. Много по-добре биха изглеждали с малко мускули, които да придадат форма на тялото, независимо дали става въпрос за мъже или за жени.

Дължината на костите също е генетично определена и разлики се срещат освен във височината и в дължината на крайниците. По-късите крайници имат механичното предимство да повдигат по-големи тежестти, което е важно при силовите спортове. По-високи хора с по-дълги крайници, освен че качват по-трудно мускулна маса, изпитват и затруднения при изпълнението на някои упражнения.

Друг недостатък на костната структура могат да бъдат тесните рамене и/ или по-широкия таз. Те могат да се компенсират до известна степен като се качи малко повече маса в раменния пояс и не се допуска качването на такава в ханша.

Костната структура не може да се променя.

Мускулна система

Всеки от нас има определен брой мускули и мускулни групи, но с това приликите се изчерпват. Различията са по както по отношение на броя и големината на мускулните фибри, така и процентното разпределение на вида им (бързи или бавни) и залавните им места. Всичко това определя количеството мускулната тъкан и това дали ще имаме повече сила или издръжливост.

Чрез хранене и тренировки можем да променим обема, евентуално и броя на мускулните фибри, но не и да променим формата и залавните им места. Не може и бързите и бавните мускулни влакна да се трансформират едни в други.

Тренировъчен опит

Тук става въпрос не само за фитнеса, но и за всички спортни дейности, които сме практикували или практикуваме в момента. Всеки от тях развива различни физически качества, като е важно и каква е била системността на заниманията.

Изброените фактори са най-важните, от които зависи дали ще имате ефект от една програма или не, въпреки че далеч не са всички. Те се обединяват в различни телесни типове, наречени соматотипове – ектоморфмезоморф и ендоморф. Те ще бъдат предмет на следващата статия, заедно с хранителни съвети и тренировъчни насоки за всеки един от тях.

Автор на статията:

Test Best