Индекс на телесната маса или Body Mass Index (BMI)

Проверете чрез индекса на телесната Ви маса (BMI) дали теглото ви оказва влияние върху здравето и вземете мерки, ако попадате в рисковата група!

Индексът на телесната маса или Body Mass Index (BMI) е един от начините да се определи кога излишните килограми се превръщат в заплаха за нашето здраве. BMI е показател, който използва височината и теглото на човек, за да изчисли мазнините в организма (при възрастните индивиди). Хора с BMI от 26 до 27 обикновено са носителни на умерен риск за здравето си. BMI със стойности над 30,0 се разглежда като наднормено тегло. Още по-високите стойности са индикатор за висок риск и наличие на допълнително здравни проблеми.
Сърдечно-съдовите заболявания, диабетът и високото кръвно налягане са все болести свързани с наднорменото тегло. Хората, които са с тегло над нормалните граници, но които не са застрашени от други фактори за здравето (като например високо ниво на холестерола в кръвта и др.) трябва да се хранят здравословно и да правят упражнения, за да не увеличат килограмите. За хората с наднормено тегло и други здравни рискове се препоръчва колкото е възможно по-бързо махане на излишните килограми. Но преди да се започне каквато и да е програма (спортна или за премахване на излишните килограми), необходим е консулт с личния лекар или друг здравен професионалист.

Имайте предвид че BMI е приблизителна оценка на телесната Ви маса. Много хора имат основателни причини индексът на тeлесната им маса да не е в норма /бременни жени, кърмачки, спортисти, хронично болни и др./. Хора с висок процент на мускулна маса може да са извън нормата, въпреки че мазнините в организма им са много малка част.

Изчислете индекса на Вашата телесна маса (BMI):

Вашето тегло е: кг.
Вашият ръст е: см.

Индексът на Вашата телесна маса (BMI) е:

Стойности
Значение
Риск
Жени
Мъже
< 19.1
< 20.7
Слаб, под нормата. Колкото повече намалява оттук нататък BMI, толкова по-голям ще става рискът.
19.1 – 25.8
20.7 – 26.4
Идеалното тегло Нормален, максимално малък риск.
25.8 – 27.3
26.4 – 27.8
Леко над нормата. Малък риск.
27.3 – 32.2
27.8 – 31.1
Наднормено тегло. Умерен риск.
32.3 – 44.8
31.1 – 45.4
Прекалено наднормено тегло. Висок риск.
> 44.8
>45.4
Изключително наднормено тегло. Рискът е прекалено голям, трябва да вземете мерки

4 Fitness

Автор на статията:

Test Best