За ензимната недостатъчност

Ензимна недостатъчност

Недостигът на ензими или ензимната недостатъчност е сериозна тема. Когато в един организъм не достигат определени ензими, неговата способност да се възстанови след нараняване, изтощителна болест или стрес, какъвто за тялото се явява всяка една силова тренировка, се възпрепятства. Бързото възстановяване е пряко свързано с броят и активността на ензимите в тялото. Фактори като старост, заболяване, диети, стрес, нараняване, храносмилателни и генетични проблеми могат сериозно да повлияят ензимната синтеза и активност.

Някои хора не могат да консумират аспартам (подсладител, който широко се влага в безалкохолните напитки в България), тъй като в организма им има недостиг на ензима фенилаланин-хидролаза (те страдат от болестта фенилкетонурия). Поради този недостиг фенилаланина, който е съставна част на аспартама, не може да бъде разграден и поради това се натрупва в кръвта, което може да доведе до необратими и тежки последици. По подобен начин някои хора страдат от т.нар. лактозна нетолератност – в тях липсва ензима лактаза и поради това те не могат да усвояват лактозата от прясното мляко, при което тя преминава непроменена през тънките черва и отива в дебелите, където естествените микроорганизми-обитатели на дебелите черва я разграждат с отделяне на неприятно миришещи газове. Образуването на свободни радикали е още един признак за ниски нива на някои ензими и това сипмтоматично се изразява със сбръчкване на кожата, бавно възстановяване или заболяване.

Кристална решетка на ензим

Вероятно вече сте чували за някои ензими, известни като антиоксиданти, като супероксид дисмутаза, каталаза и глутатион пероксидаза, които помагат на тялото да се освобождава от свободните радикали и по този начин му помагат да е в тонус. От друга страна не всички ензимни недостатъчности се изявяват с клинични симтоми и по тази причина много от нас са с тонус под оптималния поради недостиг понякога само на един вид ензим в тялото ни. За да раберете дали евентуално не страдате от недостиг на някой ензим, първото нещо, на което трябва да обърнете внимание, е Вашето храносмилане. Нарушено храносмилане, болки в стомаха, отделяне на газове и др. са все симптоми, подсказващи за евентуален ензимен недостиг. Някои храни, като фасулът, са по-трудни за храносмилане от други и когато не бъдат добре разградени, те остават в червата и започват да гният. Понякога ензимната недостатъчност може да бъде преодоляна с прием на ензимни суплементи, а понякога за съжаление – не.

Комбиниране в използването и лечение с ензими

Поради огромното многообразие от видове ензими и субстрати, върху които те действат, широкият диапазон на оптималните им киселинност и температура и взаимноповишаващата се активност при съвместното им действие, много производители на суплементи предпочитат да създават и продават смеси от различни видове ензими от различен произход. Например ензимите с животински произход се “чувстват” по-добре при температура, близка до телесната и при неутрално или алкално рН, докато ензимите от растителен или микробиален произход са по-активни при високи температури и кисело рН. В такива смеси ензимите могат да работят кооперативно и да покрият широка гама от стойности на киселинността, субстрати и температури давайки възможност на тези смеси да бъде намерено широко приложение. Има изследвания, които доказват , че някои състояния като акне, алергии, автоимунни заболявания, забоявания на кръвообращението, инфекции, възпаления, спортни травми и вирусни заболявания могат да бъдат лекувани с ензими. Отговорът на тялото към лечението с ензими зависи от дозата, антрометричните характеристики (височина, тегло и др.) и от вида състояние, което искаме да повлияем.

Автор на статията:

Test Best