Ефективността на стероидите

Ефективността на стероидите е много важен проблем, особено тогава, когато се налага да избираме между различните медикаменти. Ефективността на всеки препарат е различна и се определя от две групи фактори: обективни (вида на препарата – орален / инжекционен, какви съставки съдържа и др.) и субективни (особеностите на индивида, който го използва – хормонален баланс, брой на стероидните рецептори и др.). Ето кратко описание и на двете групи фактори:

1. Обективни фактори

те определят ефективността на препаратите в по-голяма степен. Ефективността зависи: 1) от вида на самия препарат (орален или инжекционен); 2) от веществата, които съдържа (степента на анаболното и андрогенното им действие); 3) от афинитета на съставките към рецепторите, и 4) от „склонността“ им да остават по-дълго време в активна форма.

Видът на препарата

Той e от най-голямо значение за неговата ефективност (когато става въпрос за определена доза). Ако препаратът е орален, той е ефективен само в големи дози, тъй като се разрушава бързо от черния дроб. След като е погълнат, той преминава през стомашно- чревния тракт, през черния дроб и едва тогава попада в кръвта. Още тук се разрушава част от препарата. А ако препаратът е инжекционен, той влиза директно в кръвта, след като се инжектира, и не преминава веднага през черния дроб. Затова инжекционните препарати са ефективни дори в малки дози, понеже се разрушават м отстраняват от организма много по-бавно от оралните.
Количествен показател за периода на отстраняване на препаратите от организма, е техния полуживот. Полуживотът на даден препарат показва за колко време се отстранява половината от неговото количество в кръвта. Да кажем, че полуживотът на един препарат е 10 дни. Ако поемете 200 мг. от такъв препарат, след 10 дни в организма ви ще е останал 100 мг. (половината количество се изхвърля). След още 10 дни ще са останали 50 мг (половината от останалото количество се изхвърля). След още 10 дни ще имате в кръвта си 25 мг, след още 10 – 12,5 мг и така до пълното отстраняване на препарата от организма. Полуживотът на инжекционните препарати е няколко дни, а този на оралните – само няколко часа. Ето защо по принцип оралните препарати са по-слабо ефективни от инжекционните. За да се постигне една и съща ефективност, е необходимо оралните да се вземат в големи дози, което пък увеличава риска за черния дроб

Съдържанието на препарата

То също е от решаващо значение за ефективността му. Стероидът, който се съдържа в препарата, може да има различно анаболно и андрогенно действие. Някои стероиди са с много по-високо анаболно действие, отколкото андрогенно (напр. оксандролонът, който се съдържа в препарата анавар). Други стероиди имат сравнително по-високи андрогенни свойства (напр. оксиметолонът, който се съдържа в препарата анадрол). Повече за анаболното и андрогенното действие – тук.
Съотношението между анаболния и андрогенния ефект, който създава даден стероид, формира неговия терапевтичен индекс. При изчисляването на този показател всички стероиди се сравняват с тестостерона (мъжкият полов хормон). Той е приет за база, със 100% анаболно и 100% андрогенно действие и терапевтичен индекс 1 (100/100 = 1). Ако терапевтичният индекс на даден стероид е висок, това означава, че той има силно анаболно и слабо андрогенно действие. Това обаче не е достатъчно достоверен показател за ефективността на стероида. Понякога практиката показва, че стероидите с висок индекс (силно анаболно и слабо андрогенно действие) са по-слабо ефективни в сравнение с тези, които имат нисък индекс. Вижте долния пример, за да станат нещата малко по-ясни.
Стероид с висок терапевтичен индекс е например оксандролонът (който се съдържа в препарата анавар). Спрямо тестостерона той има 476% анаболно действие и 24% андрогенно, а терапевтичният му индекс е 19,8 (476/24 = 19,8). Това означава, че този стероид е близо 5 пъти по – анаболен от тестостерона, и около 4 пъти по-слабо андрогенен от него. Друг стероид – метандиенонът (съдържа се в популярния у нас препарат бионабол) има показатели съответно около 90 / 40 и терапевтичен индекс около 2,25. Само че практиката показва, че препаратът бионабол е много ефективен, въпреки ниския си индекс. А силата на анавара, по сведения на употребявали го спортисти, не е чак толкова „чудодейна“ въпреки високия индекс. Точно затова индексът не е достатъчно достоверен показател за ефективността.
В практиката се оказва дори още нещо: стероиди със сравнително високо андрогенно действие са по-ефективни за растеж (въпреки че вредят повече на организма), отколкото тези със слабо андрогенно действие. Това е така, понеже върху ефективността оказва влияние и други фактори. Вижте ги по-долу.

Афинитетът на стероидите към рецепторите

Някои стероиди се свързват много лесно с рецепторите, което означава, че те имат висок афинитет.

Такива стероиди са високоефективни в по-малки дози (напр. метандиенонът – съставката на бионабол). Затова бионаболът се продава в таблетки по 5 мг, а не по повече. Други стероиди са с по-слаб афинитет и трябва да се поемат в по-големи дози (напр. оксиметолон – съставката на анадрол). Поради ниския афинитет препаратът анадрол се продава в таблетки по 50 мг. Приеман в големи дози, той е много ефективен.

 

„Склонността на стероидите“ да останат дълго време в активна форма

Това е много важен фактор за тяхната ефективност. Когато стероидът е в активна (свободна) форма, той може да попадне на рецепторните места и да предизвика желаните действия. Някои стероиди остават повече в активна форма и затова са много ефективни. Такива стероиди са тези, които са в основата на препаратите бионабол, анадрол, ретаболил, и др. Затова тези препарати са сравнително високо ефективни. Именно този факт обяснява защо анадролът, въпреки че е орален и има слаб афинитет, е най-мощният орален препарат. Пак по същата причина бионаболът се слави с висока ефективност, без значение, че е орален препарат.

2. Субективни фактори

Tе се отнасят до отделния индивид, употребяващ препаратите. Става въпрос за това, че един и същ стероид действа за всеки в различна степен. Причината за това са различията в организма на всеки индивид. По- специално условията, от които зависи ефективността за всеки индивид, са: 1) брой и възприятие на стероидните рецептори; 2) разположение на рецепторите; и 3) степен на „чистота“ на рецепторите

Брой и възприятие на рецепторите

И двете са различни при всеки човек. Ясно е, че тези, които имат повече стероидни рецептори в тялото си, ще постигат по-големи успехи при употреба на по-малки дози от стероиди. Тези, чиито рецептори са с високо възприятие към стероидите, също ще се радват на подобен успех. Ето поради това някои спортисти вземат малки дози и постигат забележителен растеж, а други приемат дози, по-високи от „общоприетите“ и пак не постигат желаните резултати. За съжаление, степента на възприятие е генетично заложена и по принцип не може да бъде променена. Само че тя се повлиява от периода на употреба на стероиди и когато те се използват дълго време, тя спада. Повече подробности – малко по-надолу

Разположение на рецепторите

Oт него зависи дали ще получите предимно мускулен растеж, или пък друго, нежелано странично действие. Известно е, че стероидни рецептори има предимно в мускулните клетки, космените фоликули, мастните жлези. Тези, които имат най-много рецептори в мускулите, печелят: те ще осъществят най-лесно мускулен растеж с даден препарат, при това с минимални странични ефекти. Тези, които имат повече рецептори в космените фоликули, от същия препарат и доза могат да получат по-слаб мускулен растеж и увеличаване на окосмяването. Тези, които имат повече рецептори в мастните жлези, също ще получат по-слаб мускулен растеж, но за сметка на това – омазняване на кожата, акне или гинекомастия. Колкото и да е неприятно, и разположението на рецепторите е генетично определено.

Степента на „чистота“ на рецепторите

се определя от това колко дълго сте употребявали стероиди. При тези, които досега не са употребявали препарати, рецепторите са най-чисти и възприемат най-добре. Затова обикновено първият стероиден период (цикъл) обикновено е най-ефективен. Когато анаболите се употребяват по-дълго, рецепторите постепенно се „насищат“ и възприемат по-слабо сигналите на стероидите. Тогава са необходими по-високи дози, за да се постигнат желаните ефекти. Стане ли насищане, е необходима достатъчно дълга пауза за „изчистване“ на рецепторите. Точно това е една от причините да се практикува циклична употреба на стероидите (редуване периоди на прием и почивка). Най-добър е ефектът, ако стероиди се вземат рядко (2-3 пъти годишно). Затова културисти, които се състезават по 2-3 пъти в годината, обикновено изглеждат по-добре и се класират в челните места. Затова не е случайно, че културистите, печелили „Мистър Олимпия“ обикновено не участват в другите състезания. Така са постъпвали навремето Арнолд Шварценегер, Ли Хейни и Франк Зейн. Такава беше стратегията и на бившия тексаски полицай Рони Колман, който вече четири години поред участва само на „Олимпия“ (през 99 и 2000 – и на Световното седмица след това) и стана четирикратен победител. Тази година обаче той постави себе си пред ново предизвикателство и реши да спечели и Арнолд Класик.

Употребата на анаболни стероиди вреди на Вашето здраве и може да доведе до необратими последствия! Не се подлъгвайте по многото приказки и обещания на хора, нямащи грам понятие в тази област! Хората са казали „капка по капка – вир става“! Бъдете търпеливи и постоянни и ще намерите правилния път към растежа.

4 Fitness

Автор на статията:

Test Best