Ефедринът

Ефедринът е вещество, извличано от ефедрата – растение, виреещо в сухите региони на земята. Известно е още като „Ma Huang“. То е използвано от Китайците още отпреди 5000 години за лекуване на инфекции на белите дробове. Растенията в различните региони имат различна концентрация на ефедрин. Ефедрата от китайския регион има най-добро съдържание на веществото. То се извлича именно от нея и присъства в доста лекарства.
Само че по редица причини ефедринът се счита за допинг и в някои части на света е забранен за продажба. Той се причислява към групата на бета-агонистите, които увеличават сърдечната честота и телесната температура.
Ефедринът е мощен стимулатор на метаболизма. Използва се срещу много болести като настинка, астма и бронхит. Културистите могат да го използват, тъй като той има уникалното свойство да навлиза в мастните клетки и да ги мобилизира. Този процес е известен като термогенеза, тъй като е съпроводен с отделяне на енергия (за сметка на подкожните мазнини) дори и без активна работа. Друго важно негово свойство е подобряването на реакциите, водещо до повишаване на спортните постижения.
Най-добре е ефедринът да се взема в комбинация с кофеин (кафе) и аспирин. Препоръчителната доза е от 5омг до 150мг дневно, разделена на три приема, половин час преди хранене. Хора, страдащи от високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или проблеми с щитовидната жлеза нека забравят за ефедрина
Ако не се използва правилно, ефедринът може да ви докара някои неприятности. Поради тази опасност той е забранен за продажба в някои части на САЩ. Опасност съществува най-вече за страдащите от високо кръвно налягане или от заболявания на щитовидната жлеза. Eфедринът може да въздейства силно върху централната нервна система и да причини повишена възбудимост (в лошия смисъл). Много хора се оплакват, че след употреба на ефедрин страдат от безсъние, което се дължи именно на въздействието върху нервната система. Друг неприятен ефект, възможен при употребата на ефедрин, е схващане в мускулите. То се наблюдава поради факта, че ефедринът предизвиква повишено отделяне на калций от мускулите. За да предотвратите неприятните схващания в мускулите, най-добре е да приемате препарати, съдържащи калций, заедно с ефедрина. При сериозно предозиране ефедринът увеличава кръвното налягане и риска от удар. Има случаи, в които се налага незабавна медицинска намеса за предотвратяване на фатални последици. Така че бъдете внимателни и не се увличайте с дозите, особено ако страдате от диабет. Преди да започнете употребата на ефедрин е добре да се консултирате с лекар – специалист.

4 Fitness

Автор на статията:

Test Best