Доказани съвети как да отслабнем бързо и здравословно

Познат ни е йо-йо ефектът след драстичните диети – след като дни наред сме се подлагали на стриктни ограничения, след прекратяване на режима килограми не само се връщат, но и се натрупват повече.

Диетолозите вече от години алармират, че полза от диетите няма, че ограниченията са вредни за здравето, но все пак има моменти, когато се налага да отслабнем с няколко килограма бързо – дали защото искаме да изглеждаме по-добре на сватбеното си тържество, да облечем любимата си дреха на служебното парти или за да имаме самочувствие на
Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини - как да отслабнем бързо
полагащата ни се годишна почивка…

Да отслабнем бързо не е невъзможно, но как да го направим без да навредим на организма си, защото диетите домат или лимон на ден, ако не в настоящето, след години ще ни струват скъпо? Забравете за всякакви режими, които обещават 10 килограма за месец, те със сигурност вредят…

Бързото отслабване може и да не се окаже пагубно за организма, но само при условие, че се постига по правилния начин, са думите на водещ експерт по диететика в САЩ, д-р Майкъл Денсингър. На теория, казва той, може да се отслабнат и 9 кг на седмица, но това налага строг режим на хранене, тежка програма от физически упражнения повече от час на ден и сериозно постоянно медицинско наблюдение.

Какво можем да постигнем сами? Най-много отслабване с кило и половина на седмица, като се придържаме към здравословен режим на хранене и активна двигателна дейност. И не забравяйте, за да постигнете целите си, е необходима една съществена „подправка“ към този микс – безупречна вътрешна мотивация. И не отлагайте намерението си за след седмица, когато да започнете режима, обещаващ ви 5 килограма за 7 дни. Започнете веднага, по бавния, но здравословен метод!

Как да отслабнем бързо?

Ключът на успеха се крие в проста математическа формула: трябва да изразходвате повече калории, отколкото осигурявате на организма си с храната. Диетолозите препоръчват да се редуцира общата енергийна стойност на храната през деня с 500 ккал и се увеличи физическата активност. Предполага се, че за една седмица така ще се постигне редуциране на теглото с 400-1000 г.

Ако това не ви устройва, можете да редуцирате хранителния си режим с 1050 -1200 ккал и задължително включите по един час тренировки на ден. С този режим може да се отслабне с 1,3 – 2,3 кг и дори повече за седмица, но само при условие, че теглото ви е над 110 кг. В противен случай ще е вредно за здравето.

По думите на Денсингер при този режим отслабващият губи около килограм от редуцирания хранителен режим и около 500 г от физическа дейност, но това е заради натрупаната излишна мастна тъкан, която и трябва да се „свали“.

Възможно е да се отслабне и повече, ако се ограничи консумацията на сол и продукти с нишесте. Мярката действа срещу задържане на течности в организма, което като резултат дава допълнително загуба на 2 кг тегло от излишни течности в началото на диетичния режим.

Какъв трябва да бъде хранителният режим?

Ако теглото ви е 90 кг, препоръчително е да редуцирате общата енергийна стойност на храната си за деня с 15,5 калории на килограм от телесното ви тегло в момента. Това се равнява на 1400 ккал. Диетолозите обаче препоръчват при липса на лекарско наблюдение, когато диетата се предприема самостоятелно, режимът да не се редуцира повече от 1050 ккал на ден. Задължително е и спазването на друго условие при желание за отслабване при всички случаи – здравословният енергиен прием трябва да е минимум 1200 ккал на ден. Не бива да се пада под тази граница!

В храненето е препоръчително да се намали консумацията на въглехидрати – дори и количеството на пълнозърнести храни трябва да се следи – захари, животински мазнини и млечните произведения. За да се постигне бързо отслабване при храненето, трябва да се наблегне предимно на плодове, зеленчуци, яйчен белтък, соеви продукти, пилешко бяло месо, риба, морски дарове, обезмаслени млечни продукти и 95% постно месо.

Експертите добавят, че е необходимо още:

– да се пие много вода, за да се изхвърлят от тялото допълнително отделените токсини от процеса на отслабване, а и така се предотвратява рискът от дехидратиране;
– задължително режимът да е богат на белтъчини, за да не се допусне загуба на мускулна маса;
– да се поддържа разнообразно хранене, за да се доставят на организма необходимите му полезни вещества за поддържане на функционалните му процеси;
– редуцирането на въглехидратите да става за сметка на простите въглехидрати – сладки и тестени изделия, съдържащи захар и брашно, особено бяло.

Полезни са и следните съвети:

Избягвайте всякакви хранителни изкушения – така че се освободете от скритите опаковки шоколад и снакс.

Не яжте от скука – опитайте се постоянно да си намирате занимания, които да ви отвличат от мисълта за хапване.

Хранете се само на масата, нека храната да е сервирана в чиния – отделете специално време, за да изпитвате удоволствие от самия процес, а не от количеството погълната храна.

Задължително трябва да имате 3 основни хранения на ден и поне една междинна закуска.

Измервайте теглото си ежедневно и пресмятайте погълнатия калораж – самоконтролът ще ви осигури придържане към режима.

Направете режима си вкусен по своему – като използвате здравословни подправки като копър, магданоз, джинджифил, джоджен, хапвайте резенчета ананас и мляко с мед.

4Fitnessbg препоръчва продуктите Мейзитанг за бързо и ефективно отслабване!

Автор на статията:

Test Best