Грейпфрут – двете страни на медала

Грейпфрутът е сред най-препоръчваните плодове по време на диета за релеф. Освен че има много малко захари и нисък гликемичен индекс, той понижава нивата на хормона инсулин, с което улеснява горенето на мазнините. А това заедно с високото му съдържание на фибри (ако се яде целият плод) подтиска апетита.

grapefruit

Като представител на цитрусовите плодове, в грейпфрута има и много витамин С – 1 плод покрива 100% от препоръчителната дневна нужда. Също така съдържа доста калии и калций, а червените и розовите сортове са богати на бета-каротин и ликопен. Други ползи от неговият прием са леки противовъзпалителни, тонизиращи и диуретични свойства, а подобрява също и хранoсмилането.

От написаното може да се направи изводът, че грейпфрутът е най-добрия плод по време на диета. Но сравнително скоро се разбра, че той може да не е толкова полезен за всички.

ДРУГАТА СТРАНА НА МЕДАЛА

Първо, хора алергични към цитрусови плодове, почти сигурно ще са алергични и към грейпфрут.

Второ, едновременен прием на грейпфрут или сок от него, може да намали или подтисне усвояването и действието на над 50 лекарства. Това се получава поради това, че сокът от грейпфрут унищожава действието на ензим, наречен P-450 3A4, който е отговорен за разграждането и абсорбцията на тези лекарства. Когато това стане, концентрацията на лекарствата в кръвта нараства и могат да се получат токсични странични ефекти. За да се прояви споменатото въздействие е достатъчно да се приеме само чаша сок от грейпфрут. И забележете, противопоказанието не е просто даденото лекарство да не се приема едновременно със сока, а е нужно да минат 24 часа от консумирането му.

Сред лекарствата, чието усвояване се повилява от грейпфрута, са такива предназначени за хипертония, сърдечно-съдови заболявания, кръвосъсирване, астма, алергии, грип, кашлица, депресии, висок холестерол, инфекции и още други. Списъкът е дълъг, затова ако приемате някакви лекарства, най-добре се консултирайте с вашия лекар.

Естествено, ако не консумирате от противопоказаните лекарства и не сте алергични, грейпфрутът си остава перфектния плод при диета.

Автор на статията:

Test Best