Глюкозаминът – основна движеща сила на ставите

Глюкозаминът е вещество, често използвано от активно спортуващите с цел превенция на артрити. Ако спортувате отскоро, а сте в зряла възраст, ако спортувате интензивно, а все още растете, или ако просто искате да се погрижите за ставите си – запознайте се с това вещество!

Какво е глюкозамин?

Глюкозаминът е амино-монозахарид,
Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини - Глюкозамин който се среща в хитина и гликозамингликаните като хиалуронова киселина и хепаран сулфат. Под формата на ацетилиран дериват-N-ацетил-глюкозамин, той се включва в състава на по-сложни въглехидрати като гликопротеини, които са съставна част на съединителната тъкан.
Какво е основното му физиологично въздействие?
Използва се за забавяне на щетите, причинени от артрит, но може да помогне на спортуващите, които имат болки в ставите.

Какви са оптималните дози?
Препоръчителната доза глюкозамин е 500-1000 мг, разделена на три приема. Приеман по този начин, глюкозаминът е безопасен за здравето.

Възможни вредни/странични въздействия при приема на глюкозамин
Възможно е някои хора да са алергични към глюкозамина. Алергичната реакция се изразява в подуване на ставите и болки в тях.

Усетите ли нещо подобно, значи сте алергичен и не трябва да употребявате хранителни добавки на основата на глюкозамин.
Кои хранителни добавки са основен източник на глюкозамин?
Предлага се в три форми – глюкозамин хидрохлорид, глюкозамин сулфат и Н-ацетил-гликозамин, но най-често се включва под формата на глюкозамин-сулфат.

Съдържащите го хранителни добавки ускоряват възстановяването на ставите и имунната система. Те могат да бъдат както самостоятелни (съдържащи само глюкозамин-сулфат), така и комплексни (освен глюкозамин, могат да съдържат и хондроитин – вещество със сходно действие, и витамини).
Добавките се продават най-често на таблетки, като съдържанието на глюкозамин в тях е от 500 до 1500 мг.
Самостоятелните добавки обикновено носят името „Glucosamine sulphate“. Подобни можете да намерите в центровете за спортни и диетични храни в страната, в някои фитнес-зали и аптеки или да си ги поръчате по интернет.

Какви са допълнителните физиологични въздействия на глюкозамина?

Доказани твърдения:
• глюкозаминът подпомага зарастването на раните по кожата;
• забавя загубата на покривната хрущялна тъкан на ставните повърхности – ефектът е наблюдаван в редица изследвания и сега-засега им се доверявам. Не е доказан пътят на въздействие, дали е чрез подтискане активността на сигнални молекули с възпалителен ефект (IL-1beta), чрез подтискане на химичния превод на катаболните гени в ДНК-веригите на хондроцитите (и така се намалява тяхната катаболна, а евентуално се увеличава анаболната им активност) или чрез биосинтез на матрична хрущялна тъкан;
• намалява болката в ставите при остеоартрити;
• служи и като градивен материал на хрущялната тъкан;
• ефектът от глюкозамина е по-голям, ако се приеме чрез инжекция (венозно или мускулно).
Недоказани теории и предположения:
• забавя развитието на остеоартрити, ако се приема в началната фаза на развитие;
• стимулира производството на синовиална /смазваща/ течност в ставните капсули и осигурява гладкото движение на ставите;
• подпомага изграждането на нова хрущялна тъкан – силно критикувано твърдение, необходими са дългогодишни изследвания за потвърждение.

Защо да приемаме глюкозамин?

С напредване на възрастта концентрацията в тялото му намалява, поради което необходимата доза от него расте. Най-популярното съединение на глюкозамина е глюкозамин-сулфат. Обикновено именно то се включва в състава на добавките.
Най-правилният начин за приемане на глюкозамина е консултация и преглед с лекар с ортопед/ендокринолог, провеждане на изследвания и анализ на рисковите фактори и евентуално назначаване на поддържаща и превантивна системна употреба на глюкозамин.

Според OARSI (Международно остеоартритно общество за научни проучвания) глюкозаминът все още е второто най-ефективно средство за борба с напреднали остеоартрити.
Европейска лига против ревматизма пък признава глюкозамин сулфата за максимално доказано средство в борбата с остеоартрит на коленете, давайки му оценки за доказателства „1А“ и за препоръки „А“.

Критика върху глюкозамина
Светът на науката не е на едно мнение по въпроса дали глюкозаминът действа както се очаква и за каквото е предписван от ортопедите.

Докато някои изследвания показват, че той не носи реална полза в борбата с остеоартритите, други потвърждават способността му да намалява болката и да забавя прогресията на тези заболявания.
Докато преди години на глюкозамина се гледаше (и рекламираше) като на средство за подпомагане възстановяването на хрущялите, то сега за него се говори като за средство за превенция и ранна форма на лечение. Бъдещето му ще е още по-ясно в следващите 10 години.

Автор на статията:

Test Best