Гинекомастията

Един от нежеланите странични ефекти при употребата на определени стероиди е, че те ароматизират (променят се матаболично) в естроген. Ако обикновеният мъж има канцентрация на тестостерон в кръвта от 0.6 до 0.9 наногрма в милилитър кръв, той има и от 0.07 до 0.13 наногр./милитър естроген. Да приемем за улеснение, че съотношението, при обикновен мъж, тестостерон/естроген е 10/1. Човешкото тяло поддържа всичко в баланс и естрогена се синтезира в андрогени като тестостерона, за да се поддържа това съотношение. Ако приемете тестостерон (напр. “Сустанон 250” или тестостерон пропионат) отвън, качвате нивото му в кръвта. Тъй като съотношението 10/1 повече не може да бъде задържано, реакцията на тялото ви ще е да произвежда естроген, докато равновесието 10/1 се възстанови наново.

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ ГИНЕКОМАСТИЯТА?

Какво ще стане, ако спрем достъпа на естроген към рецепторите? Щом като той не влиза в контакт с тях, значи не може да причини нищо,нали? Само че как става това? Отговора е в препарат , който повечето от вас знаят-нолвадекс (тамоксифен цитрат). Той е нестероиден антиестроген-обвързва се със същите рецептори с които и естрогена,но не причинява тези грозни странични ефекти. Нолвадекса се закачва за рецепторите и за известно време не прави нищо (всъщност прави , но за обикновен билдер е без значение), така че естрогена да не може да навлезе в тези рецептори. При прием на всеки 500 мг. тестостерон седмично съветът ми е да вземате една таблетка от 10 мг. нолвадекс дневно.

Не всички стероиди ароматизират в естроген.Силните андрогени като тестостерон, метандростенолон и оксиметалон ароматизират и ако искате да избегнете този проблем , може да използвате стероиди като метенолон , оксандролон, които химически не са в състояние да ароматизират.Проблема с тях е ,че от сериозните билдери те се считат за “женски” стероиди.С тях много маса няма да качите и ако това е целта ви (при това със стероиди), проблема се появява отново.

Проблемът с твърде много естроген се решава чрез приема на нолвадекс , който се състезава с него.

ДА , НО ТЯЛОТО ПРОДЪЛЖАВА ДА ПРОИЗВЕЖДА ЕСТРОГЕН. ИМА ЛИ НАЧИН ДА СЕ СПРАВИМ С ТОЗИ ПРОБЛЕМ?

Има. 4 препарата могат да блокират ароматизацията и вероятно сте чули за два от тях. Единият е “Teslas” (тестолактон, в таблетки от по 50мг.)-слаб анаболен стероид,който сам по себе си , ако не и изобщо ,не може да предизвика какъвто и да било мускулен разтеж.Обикновено той се използва за лечение на рак на гърдата при жените и действа чрез блокиране на ароматизацията на надбъбречния андростенедион в естрон при мъжете.Но и при мъжете- които нямат рак на гърдите,тий също блокира ароматизацията на андростенедиона.Нещо повече-той прави това и с тестостерона и другите стероиди, които ароматизират.”Teslas” има и недостатъци.За начинаещите- въпреки че на практика е безполезен за качването на маса, химически той все пак си е анаболен стероид.Друг проблем е изключително високата му цена (таблетка от 50мг/$4).

Друг стероид-Proviron (местеролон) в табл. по 25 мг. действа по много сходен начин с Teslac ,но за разлика от него са достатъчни само 2 таблетки на всеки 500мг тестостерон седмично.Лично на мен провиронът ми харесва повече ,но ако трябва да избирам бих взел нолвадекс,като така освен парите ,бих спестил и възможността да попадна на менте.

Препаратът Cytadren (аминоглутемид в таблетки по 250 мг) в медицината се използва за лечение на синдрома на Кушинг,а сред билдерите се радва на умерена популярност-приемът на 1000-2000 мг. от него блокира производството на кортизол от надбъбречната жлеза.Както знаете кортизола е основният катаболен хормон в тялото и е отговорен за извличането на аминокиселините от клетките.Ако не произвеждате кортизол , мускулните ви клетки ще могат да задържат допълнително протеин.Освен това кортизола е и основният противовъзпалителен хормон в тялото-ако не го произвеждате и сте подложени на стрес като този при вдигането на тежести ,ще изпитате остра и мъчителна болка в ставите.При прием от 250 мг. дневно на всеки 500 мг тестостерон седмично , той действа като анти ароматизатор.

Четвъртият препарат е Arimidex, производство на ZENECA в таблетки от по 1мг..Използва се при по-големи количества ароматизиращи стероиди или при склонни към гинекомастия билдери,вземащи умерени количества такива стероиди.Той няма страничните ефекти на цитадрена и елиминира естрогена в по-голяма степен-много повече от цитадрена.Arimidex действа чрез блокиране превръщането на ароматизиращия стероид в естроген- за разлика от блокери като Clomid и Nolvadex, които блокират естрогенните рецептори. И тук има малко проблемче – страшно е скъп (1 мг/$9) .Тъй като е възможно да намали естрогена твърде много ,е добре след първата седмица от приема му да се направи кръвен тест,за да се оредели дали дозировката е правилна.

Брус Книлър

Автор на статията:

Test Best