Видовете препарати

Препаратите, използвани в спорта се разделят на няколко вида:

1) Хранителни добавки (суплементи) – Това са свободно разпространяващите се продукти – протеини, креатин, аминокиселини, фатбърнъри и др. Те имат за цел да доставят необходимите на организма хранителни вещества и са безвредни за вашето здраве, естествено ако не злоупотребявате с тях и са качествени.
Протеините са както гейнъри, така и протеини с различно процентно съдържание и добавки. Гейнърите обикновено съдържат голямо количество въглехидрати съчетано с белтъчини, тъй като за качването на маса е необходимо голямо количество въглехидрати. Концентрираните протеини с различно процентно съдържание са пригодени за трениращи с различно физическо развитие (в зависимост от процента) и са квалифицирани от много хора като по-ефективни. Креатинът е по-нов суплемент, за който е характерен бърз резултат в изграждането на маса и повишаването на енергийните запаси (има статия публикувана за него при суплементи).
Аминокиселините са най-разнообразни, някой от тях спомагат за възстановяване след тежки тренировки, други спомагат за по-бързо изграждане на мускулна маса. Предназвачението на фатбърнърите е бързо да отслабнете, било то при културисти след основен период или при хора, които никога не са се занимавали със спорт.

2) Прохормони – Това са позволени препарати, произвеждащи се от големи фирми и свободно продаващи се на пазара, които имат действие подобно на анаболните стероиди.

3) Анаболни Стероиди – Това са забранените в повечето от страните препарати. Тяхното най-общо действие е следното: Представете си молекула от Анаболен Стероид (АС), тя се свързва с молекула от свързващия глобулин на тестостерона (СГТ). Рецептори извън мускулната клетка вкарват и двете молекули в клетката. Самият процес ускорява клетъчния метаболизъм. Второто действие на стероида е следното: някой от АС молекулите в кръвта директно навлизат в клетката през клетъчната мембрана. В самата клетка АС се свързва с молекула от андрогенен рецептор (АР). Това е една голяма молекула съдържаща хиляди аминокиселини. Тя е като машина, която трябва да бъде включена за да заработи. Точно това прави АС. Като цяло можем да обобщим действието на анаболните стероиди като кажем, че тяхната цел е да повишат тестостерона в кръвта по химичен път.
Винаги преди да използвате някакъв препарат, какъвто и да е, първо се съветвайте с лекари, диетолози или хора, които разбират!

Автор на статията:

Test Best