Бира и авокадо – любопитни и доказани факти

Вълшебно авокадо. Разкрасява и заздравява.

Авокадото става все по-популярно из целия свят, не само защото е полезно за здравето и красотата, а и заради вкусовите си качества. Още повече, може да бъде открито сред щанда с плодовете през цялата година.
Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини - бира и авокадо
Много е богато на витамини, като този факт го прави полезно и за малки, и за големи.

Авокадото е мощен антиоксидант и има антибактериално действие. Богато е на протеини и полиненаситени мазнини, съдържа витамини А, С, Е и К, които спомагат за подобряване на общото здравословно състояние. Особено полезно е за кожата, защото й придава приятен и здрав блясък.

Припомняме ви една чудесна маска за лице, с която да се освежите за пролетта.

Освен за кожата, плодът е идеална естествена съставка за подхранване на косата, тъй като съдържа етерични мазнини, които имат овлажняващо действие. Авокадото прави косата мека и еластична, както и по-малко податлива на изсушаване и накъсване.

Това подхранване може да се осъществи с приготвянето на домашния балсам с авокадо и кокосово мляко.

Авокадото може да бъде използвано и като ексфолиращ скраб, особено когато е комбинирано със също толкова вълшебната краставица.

След като се уверите в разкрасителните му способности, може да се насладите и на вкусовите му качества. Нали знаете защо то е често включвано в различни диети – защото не съдържа никакви вредни мазнини.

Освен това е богато на белтъчини и въглехидрати.

Бирата – вкусна и полезна

Но все пак нищо прекалено не е на хубаво…
Бирата има милиони фенове в световен мащаб и това не е никак случайно.

Редица изследвания показват, че бирата може да бъде част от здравословния начин на живот при възрастните. Разбира се, ако се консумира в допустими количества – за жените до 2 малки чаши бира, а за мъжете до 3 чаши дневно.
Хранителни добавки, протеини, азотни бустъри, аминокиселини - бира и авокадо
Бирата е значим източник на хмел в хранителния режим. Съдържанието й включва бирена мая, вода, малц. Богата е на витамини, минерали и антиоксиданти, съдържащи се в суровините, използвани в производството на кехлибарената течност. В зависимост от рецептата, по която е приготвена, се определя и процентът съдържание на алкохол в напитката, вариращ от по-малко от 3-17%.
Качествата на бирата зависят много от плътността й, концентрацията на сухите вещества в нея. Традиционната й плътност е 12%, иначе се среща от 8% до 12%. Плътността е пряко обвързана с алкохолното съдържание, като при плътност от 12% то е около 5%.

Какво предотвратява бирата?

Сърдечно-съдови заболявания:

Според няколко изследвания, умерената употреба на алкохол може да подобри сърдечно-съдови заболявания чрез повишаване на нивото на добрия – HDL холестерол и намаляване риска от инфаркт с почти 30%. Бирата съдържа витамин В6 и фолиева киселина, които помагат за предотвратяване натрупването на хомоцистеина в кръвта. Високите нива на аминокиселината могат да увредят кръвоносните съдове, което увеличава опасността от получаване на инфаркт и инсулт.

Диабет:

Има известни доказателства, че алкохолът може да повиши чувствителността на инсулин, което от своя страна намалява риска от диабет.

Камъни в бъбреците:

Според проучване рискът от камъни в бъбреците намалява с 40% при мъже на средна възраст, консумиращи бира, в сравнение с почитателите на друг вид алкохол. Учените все още не могат да установят кой компонент на бирата е отговорен за този спад.

Деменция:

Изследване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация, сочи, че възрастни над 65-годишна възраст, които пият 1-6 чаши бира на седмица, получават по-голяма защита срещу развитие на деменция, в сравнение с въздържатели или употребяващите твърд алкохол.

Доклад на Американската сърдечна асоциация показва, че изпиването на 1-2 бири на ден подобрява когнитивните функции при жените. Те са свързани с преработката на информация в мозъка и включват функции като разбиране, вземане на решение, запомняне – способности, които се губят при деменция.

Ако прекаляваме…

Смята се, че свръхупотребата на бира може да повиши риска от фатално събитие при сърдечно-съдови болести. Съществуват изследвания, според които има и по-добри начини за защита срещу тези заболявания. Например воденето на здравословен начин на живот и хранене и увеличаването на физическата активност.

Установено е, че свръхприемът също така е свързан с развитието на рак на дебелото черво и рак на гърдата.

Хронична хипертония и увеличаване на теглото са други нежелани ефекти върху здравето.

Биреното коремче:

Не е задължително консумацията на бира да „оформи“ бирено коремче. Излишните калории от всеки източник на храна също могат да са виновни за него. Но все пак калоричните напитки допринасят повече за появата на коремни мазнини, поради склонността да пием прекалено много, без да усещаме чувство на ситост. В 300 мл бира се съдържат 150 калории.
Бирата всъщност увеличава глада и провокира безсмислената консумацията на висококалорични, мазни и сладки храни. Светлите бири, например, съдържат около 60-100 калории. Това е и една от причините да са по-предпочитани от жените.

Автор на статията:

Test Best