Анатомия на гърба

В групата на гърба има три основни мускула, това са трапецът, разположен в горната част, така нареченият latissimus dorsi, разположен в средната част и гръбните еректори, разположени в долната част на гърба. Има разбира се и няколко по-малки мускула, които се развиват при тренирането на трите основни.

Latissimus dorsi лежи разположен в средната част на гърба. Когато този мускул бъде развит той придава на тялото специфичната V-образна форма. Latissimus dorsi започва от гръбначния стълб и се свързва чрез сухожилия за горната кост на ръката от двете страни на тялото.

Гръбначните еректори са две плътни колони от мускули, разположени по дължината на целия гръбначен стълб, най-видими обаче са в долната му част, в областта на кръста.

Трениране на гръдния кош:
В същия раздел ще намерите основните упражнения за тази мускулна група със снимки и обяснения. Основното, което не трябва да забравяте при всяко упражнение е, че трябва да го изпълнявате правилно, иначе можете да загубите голям процент от ползата и ефекта на упражнението. Много трудно е да се отучиш от лошите навици при изпълнението на упражненията, затова нашият съвет е да се научите да ги изпълнявате правилно от самото начало.
Съветът на 4 Fitness – изберете три от изброените упражнения и включете по 4-5 серии от всяко (без да броите загряващите серии) в програмата си за трениране на гърба.

4 Fitness

Автор на статията:

Test Best