Аква Спининг – влезте във форма, без да товарите ставите

Ако искате да поспортувате, но досадните болки в ставите не Ви позволяват, може би е добре да се обърнете към безопасната аеробика. От години упражненията във вода се използват с цел рехабилитация. Неотдавна обаче, медицинските подходи бяха обединени със спортната наука, в резултат на което се появи система, с помощта на която хора с хорнични болки в колене, глезени, тазобедрени стави или кръст могат да се върнат в света на активното движение – системата Аква Спининг.

Какво е Аква Спининг?

Това е групова аеробна програма от упражнения, изпълнявана в басейни на специални машини наречени аква спинери. Последните много наподобяват колела без гуми потопени във вода. Обикновено продължителността на една спининг сесия е четирдесет и пет минути до час. Всяка Аква Спининг група се води от инструктор, който определя темпото, показва упражненията, регулира машините и се грижи за безопасното изпълнение на движенията от трениращите. Изборът на музика също е задължение на водача.

Какво включва един Аква Спининг тренировъчен час?

Тренировката започва с въртене на педалите с бавно темпо с цел постепенно увеличаване на кръвообращението в долната половина на тялото и кръгови движения с ръце за рязгряване на рамене, гръб, мишници и предмишници.

След въвеждащата част, започва активният спининг. Темпото му зависи от напредналостта на групата, възрастовата граница на участниците и тяхното здравословно състояние. Възможно е въвеждане на индивидуално темпо. Тук се правят циклични серии от различни движения в ритъм с музиката, променя се позицията на тялото и в частност на торса, а въртенето без да е бързо е наистина изтощително заради съпротивлението на водата.

Завършекът е стандартен за всяка аеробна програма – стречинг. Сигурно Ви е чудно какви стречинг упражнения могат да се правят в басейн. Уверявам Ви инструкторите ще Ви покажат начини да разтегнат безопасно всяка упражнявана мускулна група.

Какви бонуси има системата Аква Спининг?

• натоварва нестандартно бедрената и седалищната мускулатура, дори и тренирани хора споделят за мускулна треска след първата сесия

• щади стави, ставни връзки и гръбначният стълб – водата заменя силата на гравитацията със съпротивление

• не изисква предишен опит, може да бъде първата Ви кардио програма

• подходящ е за мъже и жени, дори и в сериозно напреднала възраст, стига тренирането да е съгласуван с медицинско лице, няма горна граница за спортуващите

Статията е предоставена от BB-Team и продължава ТУК

Автор на статията:

Test Best